Съветниците от БСП сезираха прокуратурата и още четири институции за скандални обществени поръчки във В. Търново

Публикувано на ср, 14 ян. 2015
568 четения

Сигнал до Окръжната прокуратура – Велико Търново, Агенцията за държавна финансова инспекция, Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси, Комисията за защита на конкуренцията и Сметната палата внесе председателят на групата на общинските съветници от БСП Валентин Ламбев.

Петте институции са сезирани за скандалните обществени поръчки и неспазване на решения на Общински съвет от страна на Община Велико Търново и „Организация на движението, паркинги и гаражи” ЕООД през 2014 г.

Повод за сигнала са проведените дейности по Закона за обществените поръчки за закупуване на моторни превозни средства от Община Велико Търново и „Организация на движението, паркинги и гаражи” ЕООД със 100 % общински капитал.

„Българското общество бе скандализирано в последно време от опорочени процедури при провеждането на обществени поръчки, включително и такива свързани с усвояване на европейски средства. Община Велико Търново не прави изключение в това отношение“, обясни Валентин Ламбев. „С подадения сигнал желаем да запознаем компетентните органи с редица обществени поръчки, обявени и реализирани с явната цел да бъде заобиколен Законът за обществените поръчки и да бъде облагодетелствана фирма, тясно свързана с председателя на Великотърновския общински съвет“, се казва в сигнала и се посочва фактологията на случая.

С Решение № 1009 от 12.02.2014 г. на Общински съвет – Велико Търново и последващите го промени, са определени капиталови разходи от бюджет 2014 г. и инвестиционната програма на Община Велико Търново за закупуване на три моторни превозни средства в общ размер на 133 200 лв.

Законът за обществените поръчки не допуска да се разделя обществена поръчка с цел заобикаляне прилагането на закона.

С публичната покана от кмета на Община Велико Търново за доставка на лек автомобил за нуждите на общинска администрация – Велико Търново от месец май 2014 г. се прави опит да се заобиколи закона и да се избегне обществена поръчка, на която могат да се явят и други участници. В публичната покана е записана прогнозна стойност 62 500 лв. (74 000 лв. с ДДС ). и са обявени условия в нарушение на решението на Общински съвет гр. Велико Търново за луксозен автомобил и то доста скъп, както е видно от обявлението.

В същото време на официалната страница на Volkswagen България, чиито регионален представител за Велико Търново е „Авточойс” ООД, цената на договорения лек автомобил – марка “Фолксваген”, модел Phaeton V6, TDI, 4 Motion е 130 950 лв. с ДДС.

„На пръв поглед разликата от 46 625 лв. без ДДС е изключително изгодна сделка за Община Велико Търново, но предизвиква най-малко недоумение. Очевидно г-н кметът не знае, или е забравил максимата, която знаят и малките деца, а именно, че „безплатни обеди няма”. Но следващата поръчка доказва, смайващата изобретателност на кмета на Община Велико Търново, в стремежа му да заобиколи законовите изисквания и да облагодетелства определена фирма“, посочва още групата на БСП в своя сигнал.

С решение № 843 от 26.09.2013 г. Общински съвет Велико Търново дава съгласие за извършване на разход от „Организация на движението, паркинги и гаражи” ЕООД със 100% общински капитал, да закупи репатриращ товарен автомобил на стойност до 100 000 лв. без ДДС. Обявена е обществена поръчка и отново спечелилата фирма е „Авточойс” ООД. Според наши източници семейната фирма на председателя на Общински съвет Велико Търново купува така наречения „паяк”, предмет на договора – марка IVEKO, модел Daily 70C за сума под 100 000 лв. , за който вид автомобил Volkswagen България не е представител за нашата страна и продава същия на „Организация на движението, паркинги и гаражи” ЕООД за сумата 134 408.80 лв. без ДДС. По този начин дружеството е ощетено, а разликата покрива „благородната” отстъпка на „Авточойс” ООД в полза на Общината.

Грубо е нарушено решение на Общинския съвет, в резултат на което общинското дружество е ощетено в особено големи размери. Явно е, че и двете сделки са плод на предварителни договорки, очевидно между кмета на Общината и председателя на Общинския съвет.

В рамките на същата 2014 г. се реализира и следваща обществена поръчка, която за пореден път е спечелена от „Авточойс” ООД и отново е погазено решение на Общинския съвет относно стойността на единия от автомобилите. Обществената поръчка е обявена от Община Велико Търново с позиция ?1 доставка на микробус за нуждите на Регионална народна библиотека „П. Р. Славейков” – Велико Търново и позиция ?2 – доставка на лек автомобил за нуждите на Дирекция „Строителство и устройство на територията” в Община Велико Търново. По позиция ?1 решението на Общинския съвет е сумата да бъде 38 000 лв., е сключен договор на стойност за 40 988 лв.

Председателят на Общински съвет – Велико Търново – Николай Илиев Ашиков, е съдружник заедно със съпругата си с по 50 % от капитала на „Авточойс” ООД , а до 14.11.2014 г. е бил и управител. При тази фирма е целият автопарк на Община Велико Търново, а повечето общински търговски дружества са на абонаментна поддръжка за десетки хиляди лева годишно.

„За всеки непредубеден гражданин това е крещящ пример за конфликт на интереси, но очевидно не и за г-н кмета на Община Велико Търново.

Малка, но не маловажна подробност, е че г-н кметът и г-н председателят на общинския съвет са членове на една и съща политическа партия, като единият е партиен шеф на другия – областен председател“, пише Ламбев по петте институции.

„Ние нямаме достъп до всички документи, свързани с провеждане на обществените поръчки. Ето защо настояваме компетентните органи във Ваше лице, да извършат съответните проверки, както за законосъобразността на проведените процедури и конфликт на интереси, така и за неспазването на решенията на Общинския съвет, в грубо нарушение на Закона за местното самоуправление и местната администрация“, заявяват още съветниците-социалисти.

loading...
Пътни строежи - Велико Търново