Със 70 000 лева Община Велико Търново подпомага двойки за инвитро процедури

Публикувано на ср, 6 мар. 2024
198 четения

За 13-а поредна година Община Велико Търново стартира Програмата за асистирана репродукция. 70 000 лева са средствата в бюджета за фонд “Инвитро”, които ще бъдат подпомагани двойки с репродуктивни проблеми.
До 1 април включително е приемът на документи – всяка двойка може да кандидатства за еднократна финансова подкрепа в размер до 2000 лева. С целевите средства се подпомагат изследвания, процедури и лечение на стерилитет.
Желаещите могат да получат необходимите документи за кандидатстване в Центъра за услуги и информация на партера в сградата на Община Велико Търново или да ги намерят на следния адрес: https://www.veliko-tarnovo.bg/bg/zdraveopazvane/obshinska-programa-za-asistirana-reprodukciya/
Кандидатурите ще бъдат разгледани от комисия от лекари, акушер-гинеколози и юристи. Одобрените двойки и отпуснатите суми ще се одобрят с решение на Великотърновски общински съвет.
Програмата за асистирана репродукция е създадена през 2011 г., като заделените средства са 30 000 лева. По инициатива на кмета Даниел Панов бюджетът за фонд “Инвитро” е трайно увеличен. Общинската инициатива е подкрепена и от гражданския сектор – сред партньорите са Фондация “Искам бебе”, “Happy Mums”, “Ротаракт” и др.
По програмата м.г. са подпомогнати 22 двойки и семейства с репродуктивни проблеми. А за изминалите 12 г. са подкрепени над 220 семейства и двойки, някои от тях повече от един път. Първото бебе по програмата е родено през 2012 г., а през 2023 г. се ражда бебе № 73. 12 са двойките близнаци.

сн. Р. Грънчаров

loading...
Пътни строежи - Велико Търново