С вой на сирени лекари почетоха паметта на д-р Стефан Черкезов

Публикувано на вт, 15 авг. 2023
1282 четения

С поднасяне на венци и цветя и с вой на сирени на линейка лекарите от областната болница във В. Търново почетоха подвига на своя патрон д-р Стефан Черкезов. В 12,00 ч. медиците се събраха пред неговия паметник в двора на лечебното заведение и сведоха глави в минута мълчание. На този ден преди 60 години младият д-р Стефан Черкезов, който е едва на 26 години, спасява от горящ автобус живота на 47 пътници, а на следващия ден издъхна от тежките изгаряния.
„Неговият подвиг остава завинаги като подвиг на човеколюбието и саможертвата, като милосърдие, състрадателност и пример за всички здравни работници. Този пример е значим за всички. Той беше повторен и по време на ковид епидемията, при която всички се трудиха неуморно, а много лекари, медицински сестри и санитари загубиха живота си. Но въпреки всичко оцеляхме и показахме своята сила и човеколюбие“, заяви д-р Даниел Илиев, изпълнителен директор на МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“. Той пожела на всички, които работят в областната болница здраве, щастие и мир в семействата, просперитет и винаги да бъдат с гордо вдигнати глави.
„Не може да очакваме само лекарите да спасят обществото и да са тези, които сами се жертват. Ние всички трябва да проведем един разговор за доверието помежду ни, защото го няма в тъканта на обществото. Всички ние трябва да се смирим и сплотим и всеки един от нас, по примера на д-р Черкезов, да е готов при нужда да се пожертва за ближния си, независимо кой какъв е и какво работи“, заяви заяви д-р Христо Димитров, председател на Районната колегия на БЛС – В. Търново и на Сдружението на общопрактикуващите лекари.
Венци и цветя поднесоха пред бюст паметника поднесоха д-р Даниел Илиев, д-р Христо Димитров, зам.-кметът на община В. Търново Нейко Генчев, директорът на РЗИ д-р Евгения Недева и др.
Сред отдаващите почит към подвига на д-р Черкезов бе и 8-годишният Тодор, който разказа за героичната постъпка на лекаря. „Това го прави много смел. И искам да стана лекар като д-р Черкезов, защото искам да помагам на хората“, сподели Тодор.
Цветя бяха поставени и на паметната плоча, на която са изписани имената на лекарите, отдали живота си на хуманната професия.
По идея на лекари от МОБАЛ “Д-р Стефан Черкезов” и д-р Тотко Найденов, гл. редактор на сп. “Български лекар”, през 2005 г. датата 15 август е обявена за Ден на спасението, а 7 г. по-късно с решение на Министерски съвет е обявена за Национален ден на спасението, на който се почитат всички лекари и медицински специалисти, загинали при изпълнение на служебния си дълг в мирно време.
Весела БАЙЧЕВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново