С празничен концерт и литургия за здраве козаревчани отбелязаха официалния празник на селото

Публикувано на пн, 16 окт. 2023
157 четения

Официалния си празник отбелязаха жителите на лясковското село Козаревец. Съборът на селото традиционно се прави през есента, когато отбелязваме един от най-големите православни празници, а именно Петковден, в чест на Света Петка. Денят е особено празничен в село Козаревец, тъй като църквата в селото носи името на светицата, поради което Петковден е обявен и за празник на населеното място.

По този повод още рано сутринта започна отслужването на празничната Света литургия в храма. Йеромонах Димитрий, в съслужие с местни свещеници, освети и вкусния курбан, приготвен за здравето и благоденствието на всички жители и гости на селото. Свещ за здраве по повод празника запалиха кметът на Община Лясковец д-р Ивелина Гецова, селският кмет Красимира Колева, кандидати за кметове и общински съветници от селото и околните населени места, много миряни и, разбира се, основните организатори на храмовото празненство – представителите на църковното настоятелство, дарители и сръчните възрастни дами от пенсионерския клуб „Здравец“, приготвили традиционния курбан.

Десетки бяха жителите и гостите на село Козаревец, които посетиха църквата „Св. Параскева“ в празничния ден. Църквата има почти две вековна история, изградена е в далечната 1850 година, разрушена от силното земетресение през 1913 година и въздигната отново от руините през периода 1920 – 1930 година. Днес тя е един от най-красивите храмове в региона, напълно обновена, благодарение на одобрен общински проект и с отпуснати средства и допълнителен бюджетен трансфер с министерско постановление. Преди четири години сградата и пространството около нея бяха ремонтирани и облагородени и днес миряните се радват на един приветлив и уреден църковен храм, в който почитат празници и отправят молитви за здраве, мир и спасение.

Тържествата в селото започнаха още в навечерието на храмовия празник, като в читалищната светиня се състоя голям празничен концерт с участието на местни самодейци и гост-изпълнители. Кметство Козаревец се погрижи за доброто настроение на жителите и дошлите да ги уважат гости, като покани едни от най-популярните изпълнители в областта – талантливите млади певици от горнооряховския дует „Амфибия“ и великотърновската танцова школа „Рали“, а собственото участие на даровитите козаревчани беше представено от децата на ДГ „Детелина“,  от гласовития певец, спечелил през последната година куп награди от фестивали Кристиян Симеонов, от солисти на Група за народни песни „Авлига“ и, разбира се, кръшни хора изпълниха и танцьорите на клуб „Хей-брей“.

Кметът на Общината д-р Ивелина Гецова пожела на козаревчани: „Скъпи приятели, пожелавам ви от сърце здраве, ползотворни начинания и реализирани намерения. Продължавайте с нестихващо вдъхновение да творите и да допринасяте за развитието на социалния, икономическия и културния живот във вашето родно село, превръщайте го в още по-красиво място, работете със сърце и душа за тази кауза и градете своето предстояще с ентусиазъм и позитивизъм. Нека Света Петка Ви води и напътства в делата ви!“.

 

loading...
Пътни строежи - Велико Търново