Празника Зарезан в Лясковско

Публикувано на вт, 14 февр. 2017
1127 четения

Тържественото откриване на празника Трифон Зарезан в Лясковец се състоя на централния площад на откритата сцена. Честването започна с водосвет за здраве и берекет, който отслужиха лясковските свещеници отец Никола и отец Богдан.

Празникът уважиха гости от Италия и Румъния, като румънските приятели от побратимения на Лясковец Виделе, бяха заедно с кмета си Николае Бъданою и заместника му Силвика Шербан. На гости бяха и председателят на общински съвет Велико Търново Венцислав Спиридонов, кметовете на съседните общини Велико Търново, Горна Оряховица и Елена инж. Даниел Панов, инж. Добромир Добрев и инж. Дилян Млъзев, заместник-кметове, секретари на общини, директори на институции и фирми, почетни и заслужили граждани на община Лясковец.

Кметът д-р Ивелина Гецова поздрави гостите, всички граждани и лозарите и винарите по повод Трифон Зарезан. Поздравление поднесе и румънския кмет Николае Бъданою. Пред обществеността бяха обявени и победителите от общинския конкурс за най-добро лясковско вино. Грамоти и парични награди на победителите в общинския конкурс раздаде кметът д-р Гецова. Наградите на Клуб на виното-Лясковец връчи председателят на клуба Пламен Георгиев.

След официалната церемония, за празничното добро настроение на лясковчани, приятелски поздрав отправиха танцьорите от Фолклорна компания „Сидер войвода” при читалище „Братя Грънчарови-2002” с художествен ръководител Иван Иванов. Докато се виеха хора на площада, 200-литрова бъчва с червено вино и друга 100-литрова с пелин, подарък от „Тотал-вини”, се лееха за жителите на Лясковец, дошли да празнуват въпреки студа.  С кръшни български ритми танцьори от гостуващата фолклорна компания и музиканти поведоха пъстро шествие от централния площад, право към лозята. Гости, домакини, мало и голямо, под звуците на кавал, гъдулка и тъпан, се отправиха към лозето за ритуалното зарязване на лозите. Там ги чакаше царят на лозята Димитър Ангелов, който приветства всички с думите „Добре сте ми дошли на лозето”. Момичета и момчета, облечени в традиционни носии посрещнаха с бъклица и пита зарязващите, а царят изрече съкровените слова, с които измоли от Св. Трифон здраве и благодат за хората и за лозята и пълни бъчви с вино за всички трудови хора. Отец Богдан също благослови и освети лозовите насаждения, а след божия служител и царя, първата пръчка отряза кметът-домакин на празника в Лясковец д-р Ивелина Гецова, а след нея и председателят на общинския съвет Даниела Арабаджиева и всички гости. По венец си свиха любители лозари, винари и граждани, повтаряйки след царя молитвените слова „Да бъде!”.

ТРИФОН ЗАРЕЗАН ПОЧЕТОХА И ЖИТЕЛИТЕ НА ЛЯСКОВСКИТЕ СЕЛА. В КОЗАРЕВЕЦ по традиция, лозата пред Клуба на пенсионера „Здравец” заряза миналогодишният победител в конкурса за вино Даниел Йотов. Призьорите в категориите бяло и червено вино, получиха своите награди. И пак по традиция, хората от третата възраст показаха как се пеят песни, как се лее вино и как могат да се веселят от сърце. Кметът на селото Парашкев Парашкевов пожела на всички свои съселяни да пазят традициите, за да има смисъл в живота им и любов във виното им. Шесто издание записа тази година и конкурсът в селото „Най-добро домашно вино от реколта 2016 година”. В конкурса участваха 21 козаревски производители на домашни червени и бели вина. Технолозите на вино и винопроизводство Свилен Георгиев и Иван Кожухаров дегустираха, под зоркото око на участници и гости, в читалището. Челната тройка в категорията червени вина оглави Тодорка Арсова, следвана от Добрин Дачев и Райна Димитрова. В категория бели вина първото място е за Недка Стефанова, второто за Елица Дачева и с трето място мъжкото съсловие отсрами Христо Пенчев.

ТРИФОН ЗАРЕЗАН ОТБЕЛЯЗАХА И В ДЖУЛЮНИЦА. Денят на Св. Трифон джулюнчани също отбелязаха с всичките ритуални действия, характерни за празника.  Празнуването му е задължителна част от календара на хората от третата възраст. Събрани в своя клуб „Златна есен” пенсионерите отдадоха нужната почит на празника, като замесиха обреден хляб, напълниха менче със вино и преляха корените на лозата, намираща се пред сградата на клуба. Пръв заряза председателят на възрастните хора Димитър Славев, а след него и всички присъстващи членове на организацията. „Трифон Зарезан, денят на лозаря и винаря е посветен на труда и любовта на българина към лозата, гроздето и виното! Затова с много любов зарязахме лозите, поляхме ги с вино и благословихме за берекет”, казват възрастните пазители на традициите. А после, както му приляга на този празник, всички заедно си казаха наздраве, заедно пяха своите песни и заедно се веселиха в своя втори дом. За да премерят сили в отглеждането на грозде и приготвянето на вино, джулюнчани си устроиха и съревнование в читалището, като дегустатори бяха едни от най-добрите познавачи на вино в Лясковско – представителите на Клуб на виното-Лясковец Пламен Георгиев и Петър Тахрилов. Най-добри винари в надпреварата се оказаха Иван Спиров, Стефка Малчева и Върбан Боев.

В ДРАГИЖЕВО, въпреки мразовитото време, прилежните стопани и тази година облякоха празничните носии и излязоха да потропнат хорца и да уважат празника на Св. Трифон. Духова музика съпроводи шествието до лозето на Мария Дюлгярова. Стопанката беше приготвила богата трапеза с мезета, питка и вино. Изпълнен бе ритуалът по зарязването, носещ здраве и плодородие. Лозата бе полята с червено вино и бе отрязана най-дългата пръчка, за да се роди много грозде и пълни да са бъчвите с вино. Уверени в себе си и уважаващи доброто питие, драгижевчани се включиха и в конкурс за най-добро домашно приготвено вино и ракия, организиран от кмета на селото Цоньо Трънков. Комисия в състав Димитър Митев, Стайко Мангелов и англичанина Питър Картрайт, определи, че най-добър майстор на червено вино е Иван Великов Ганев.  Второ и трето място в класацията заеха вината на Недка Енева и Иван Коев. Най-добро бяло вино тази година е направил Георги Христов, а след него се отсрамиха със съответно второ и трето място Иван Коев и Димитранка Енева. Последната засрами мъжете и като най-добра във варенето на домашна ракия. Второ и трето място заслужиха ракиите на Йорданка Балашева и Тодор Дюлгеров.

В ДОБРИ ДЯЛ млади и стари за поредна година отново спазиха традицията на Трифон Зарезан. 14 февруари в Добри дял беше организиран от кмета на селото Стоян Стоянов. Празникът    започна с народно веселие на площада пред кметството. Народните хора, които се извиха, бяха водени от танцьорите от групата самодейци „Добридялски мераклии” – млад творчески колектив при НЧ „П. Р. Славейков – 1903”, с художествен ръководител Красимир Николов.

Под звуците на духова музика, така както повелява традицията, всички се отправиха  към лозето,  за да се извърши ритуалът по зарязването на лозето. За поредна година семейство Иванка и Петър Костови бяха любезни домакини на инициативата, свързана с обредните зарезански действия. Те посрещнаха гости на този ден в дома си, както изисква традицията с питка и менче с вино. С благословии за берекет и пожелания за много здраве на всички, дошли на празника,  Красимир Николов, заряза лозите в обширния двор на домакините. Много младежи от селото участваха в ритуала, което е доказателство за приемственост и добри взаимоотношения между опитните възрастни и подрастващото поколение за майсторлъка в резитбата на лозите и правенето на добро добридялско вино. И за да проверят като на истински празник качествата на вината от есенната реколта, имаше почерпка за всички. Тя започна от кмета и продължи в Клуба на самодееца, където освен дегустация за избиране на най-пивко  добридялско вино, имаше и много песни, танци и веселие.

В МЕРДАНЯ минусовите февруарски температури и все още заснеженият „Манастирски баир” не изплашиха хората, които желаеха да почетат празника на Покровителя на лозята. Напротив – това ги стимулира още повече да напълнят до горе менчета и бъклици с червено вино, и както всяка година, да се отблагодарят на Свети Трифон. Облечени в български носии, самодейците от читалище „Развитие 1902” и клуб на пенсионера и инвалида „Надежда”, от ранни зори наредиха трапези в центъра на селото, а погачите и виното – традиционната и задължителна част от всички ритуали и фолклорни обреди, бяха първото нещо, за което чевръстите самодейки се бяха погрижили. Докато едни наливаха в чаши бели и червени домашни вина, а други около тях извиваха кръшни хора под звуците на хубавата ни народна музика, то трети подканяха жители и гости на селото да се почерпят с чудния гроздов еликсир, дело на местни винари. След множество вдигнати наздравици, с приповдигнато настроение, празнуващите се отправиха към намиращия се в края на селото лозов масив – „Мерданските лозя”. „Ехе -хе – хеееейй….Тука ли сиии, Трифон Зарезанееее?”, подвикваха самодейците и така започна сценката с ритуални действия, която те разиграха в чест на Светеца. В нея героите преминават през всички етапи при отглеждане на мерданското грозде – от обработката на лозето, та чак до беритбата. Официалното ритуално зарязване на лозята направи кмета на Мерданя Красимира Владова. С благословия за плодородна година, тя сплете венец от лозови пръчки и короняса тазгодишния Цар на лозята. Той на свой ред благодари, благослови и почерпи с по едно червено отлежало, след което зарязващите се върнаха при наредените трапези. Управничката на селото изненада всички празнуващи с богата почерпка и празникът продължи с още песни, танци и много настроение.

 

loading...
Пътни строежи - Велико Търново