С много игри и забавления премина инициативата „Предизвикай себе си“

Публикувано на чт, 6 юли 2023
195 четения

С игри и много забавления за малки и големи в парк „Дружба“ във В. Търново беше отбелязан Международният ден за борба със злоупотребата и нелегалния трафик на наркотични вещества. Събитието е организирано от Община В. Търново и Превантивния информационен център по наркомании. Това е второто подобно събитие и премина под мотото „Предизвикай себе си“.
„Всяка година на 26 юни отбелязваме Международния ден за борба със злоупотребата и нелегалния трафик на наркотични вещества. Тази година мотото на кампанията е „Хората на първо място, стоп на стигмата и дискриминацията, засилване на превенцията“. Употребата на наркотиците е сложен проблем, който оказва сериозно влияние върху живота и здравето на милиони хора по света. Целта на кампанията е да се повиши осведомеността на обществото за тази зависимост и как засегнатите от нея да потърсят навреме адекватна помощ от близки и специалисти“, заяви Десислава Йорданова – ръководител на Превантивния информационен център по наркомании. Призивът на специалистите е повишаване на осъзнатостта за негативното влияние на стигмата и дискриминацията върху хората, които употребяват наркотици и техните семейства, както и осъзнаване на последствията, предизвикани от употребата на дрога.
По време на събитието участниците имаха възможност да се включат в различни индивидуални и отборни игри. Бяха организирани и своеобразни кътове с различни арт дейности, в които децата можеха сами да си изработят изделия от мъниста и да редят динамичен пъзел. Сред най-атрактивните забавления бе забавната игра „Плетеница“, в която по-големите участници трябваше да открият различните психоактивни вещества, както и алтернативи за ползотворно прекарване на свободното време.
За доброто настроение на малки и големи се погрижиха аниматори, които ги забавляваха по време на цялото събитие. Сапунените мехури и изкуствения сняг бяха сред интересните занимания, особено за най-малките участници.
Тематичното събитие завърши с тренировка на открито, организирана от представители на Спортен клуб по ориентиране „Браун тим“ – В. Търново. Тренировката беше водена от състезатели на националния отбор по ориентиране на България. А всички, които участваха в предизвикателствата получиха много награди от организаторите.
Превантивният информационен център по наркомании към Община В. Търново е създаден през 2005 г. Основните му цели са осъществяване на превантивни дейности и програми на общинско ниво, събиране, съхраняване и анализиране на информация, необходима за изготвянето, изпълнението и координирането на общинските програми за борба срещу злоупотребата с наркотични вещества.
Превантивната дейност е свързана с разработване и осъществяване на дейности и програми сред различни целеви групи, работа с училищни специалисти – педагогически съветници, учители, класни ръководители, училищни психолози и др., както и осъществяване на интерактивни обучения за превенция на употребата на наркотични вещества, които обхващат ученици от учебни заведения в областта.
Превантивният център извършва също и консултиране за видовете наркотични вещества, за тяхното въздействие, признаци и последици от тяхната употреба. Консултират се също родители и близки на хора с проблемна употреба и/или зависимост, а също така предоставят информация за възможностите за лечение и рехабилитация на зависимости. Съдействат също и за постъпване в терапевтични общности на нуждаещите се лица.
Специалистите от превантивния информационен център работят и на терен с деца и младежи. На 44 юли посетиха Центъра за работа с деца и младежи в село Шемшево, където проведоха тренинг с 20 участника на възраст от 7 до 20 години. Темата, върху която работиха бе „Рисково поведение. Алтернативи“. Участниците се включиха в разиграването на ролева игра, в която трябваше да отстояват собственото си мнение под натиска на групата. В края на тренинга всеки имаше възможност да мине по определен маршрут, като предварително е сложил симулационни очила за алкохол и наркотици. По този начин децата и младежите имаха възможност да се замислят за последиците от използването на тези вещества чрез преживяното усещане.
Весела БАЙЧЕВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново