С енергиен проект Павликени пести 210 MWh ток и 196 т вредни емисии

Публикувано на нд, 12 февр. 2017
306 четения

С изпълнен енергиен проект за смяна  и реконструкция на отоплителните инсталации на три сгради Община Павликени пести  годишно 210 MWh ток и 196 т въглероден двуокис, съобщи кметът инж. Емануил Манолов. Проектът е финансиран от Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство, като общата стойност е 450  855 лв. Обновени са ОУ  „Бачо Киро“ в Бяла черква,  Домът за възрастни в Караисен и  и старата част на кметството в Павликени. Извън дейностите по проекта, общината е участвала със собствено финансиране от 237  590 лв., с които е изпълнила всички останали  енергоспестяващи мерки, посочени при обследване на проектите.

За подмяната на котелната инсталация на Дома в Караисен са вложени близо 80 000 лв. Отделно Общината е вложила 6055 лв. за топлоизолация на покрива. За сградата на Администрацията инвестицията по проекта е за 123 449 лв. и отоплението е газифицирано.  Отделно с 26 382 лв. на Общината е  топлоизолиран  покривът.

В ОУ „Бачо Киро“ е изградена нова топлоцентрала на пелети, както и нова водно-отоплителна система. Отделно със средства на общината е подменена дограмата, поставена е изолация на външните стени и покрива, въведено е енергоспестяващо осветление.

Община Павликени вече е разработила краткосрочна програма за насърчаване  използването на енергия от   възобновяеми източници и биогорива за 2016 – 2018 г.

Вася ТЕРЗИЕВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново