С ден на наследството празнуват учениците от СОУ “Емилиян Станев”

Публикувано на чт, 25 Февр. 2016
347 четения

С ден на наследството започна празничната седмица, посветена на училищния патрон, в СОУ “Емилиян Станев” във Велико Търново. “Български елементи от нематериалното наследство под закрила на ЮНЕСКО” е темата, на която бяха посветени заниманията на учениците. В часовете на класа и по история и цивилизация са представени четирите родни елемента под егидата на световната организация. Децата и младежите се запознаха с нестинарството, чипровските килими, изкуството на Бистришките баби и обичая сурва.
“Избрахме тази тема, защото вече трета година нашето училище членува в мрежата на Асоциираните училища към ЮНЕСКО. Освен това през 2016 г. се навършват 60 години от приемането на България в световната организация”, обясни директорът на най-голямото училище в областта Кина Котларска. За да се докоснат до богатото ни културно наследство, децата от началния етап изработваха нестинарски кукли от хартия, рисуваха елементи от чипровските килими и разучаваха някои от песните на Бистришките баби.
Красиви рисунки, вдъхновени от ежегодния фестивал на маскарадните игри в Перник и обичая сурва, показват в изложба третокласниците от класовете на Илина Керина и Мария Вълчева. Детските творби са подредени в училищната галерия “Веселата палитра”. Малките художници от III „б” и III „в” клас са работили под ръководството на преподавателите по изобразително изкуство Сребринка Лакова и Галя Николова.
Как е изглеждала старобългарската азбука, как са се развивали буквите, кои са изчезнали и кои са премахнати разказа в сряда на учениците от II “в” клас проф. Мария Спасова от Великотърновския университет. Тя гостува по покана на класния ръководител Стефка Василева. В интересна игра участваха четвъртокласниците на Пролет Петрова. Те търсиха „Съкровищата на Емилиян Станев” заедно с ученици от XI клас. В търсене на цитати от знакови изучавани произведения на писателя, малките ученици опознават училищната сграда. Така целим да осигурим по-плавен преход на децата от начален към прогимназиален образователен етап, каза Котларска.
В сряда в Актовата зала концерт изнесоха музикантите от класа по акордеон и синтезатор на Станимир Демирев. По-късно, пред Факултета по изобразителни изкуства беше открита експозиция с най-хубавите рисунки на учениците от I до XII клас, създадени от началото на учебната година. Те са посветени на различни теми и са отпечатани върху винилови платна. Рекламните афиши и заглавната страница на изложбата са разработени също от ученици в часовете по графичен дизайн. Празничната програма завърши с турнир по волейбол за седмокласници.
Златина ДИМИТРОВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново