С 5,8 млн. лв. сменят водопроводите в Караисен и част от Бяла черква

Публикувано на ср, 13 ян. 2021
920 четения

С 5 822 222 лв. предстои да бъдат подменени водопроводите в Караисен и част от Бяла черква. Очаква се Община Павликени да подпише анекс с Държавен фонд “Земеделие” за финансирането, след което да бъде даден старт на мащабните дейности, планирани преди повече от две години, но заради обжалване на процедурите се забавиха.
На 15 октомври 2018 г. Общината подписа договор с ДФЗ за отпускане на безвъзмездна финансова помощ за финансиране на проекта за реконструкция и рехабилитация на вътрешна водопроводна мрежа в двете населени места по Програмата за развитие на селските райони.
Проектът предвижда реконструкция на 30,14 км вътрешна водопроводна мрежа в Караисен, а в Бяла черква дължината на трасетата е 2,98 км, като с реализирането на проекта рязко ще се намалят загубите на питейна вода, както и съществувалите до момента аварии.
Сагата по казуса започва с обявяване на обществената поръчка за избор на изпълнител. След обжалване от един от участниците, процедурата е прекратена и месец по-късно е открита отново. Резултатите от нея са обжалвани от “ВДХ” АД пред Комисията за защита на конкуренцията, която отменя решението на Общината за избор на изпълнител. Решението на КЗК пък е обжалвано от “Виа Конструкт Груп” ЕООД пред Върховния административен съд. Така на 13 октомври 2020 г. магистратите отменят решението на КЗК и отхвърлят жалбата на “ВДХ” АД против решението на кмета на Община Павликени за определяне на изпълнител в откритата процедура за възлагане на обществената поръчка. И тъй като решението на ВАС не подлежи на обжалване, в края на ноември Община Павликени подписа договор с “Виа Конструкт Груп” ЕООД за изпълнение на ремонтните дейности и по двете обособени позиции – Караисен и Бяла черква.
Весела БАЙЧЕВА
сн. архив

loading...
Пътни строежи - Велико Търново