Румяна Иванова от ПГ по туризъм отново e финалист в национален конкурс

Публикувано на нд, 15 апр. 2018
249 четения

Румяна Иванова от XI “а” клас на ПГ по туризъм „Д-р Васил Берон“ във Велико Търново e финалист в Петия национален литературен ученически конкурс „Който спаси един човешки живот, спасява цяла Вселена“. Надпреварата бе посветена на 75-години от спасяването на българските евреи, а целта бе да се почите паметта на загиналите в лагерите на смъртта 11 343 евреи от Беломорска Тракия, Вардарска Македония и Пирот. Организатор на конкурса е Център „Алеф”, подкрепен от Община Бургас, Посолството на Израел в България, ОЕБ “Шалом” и фондация „Роналд Лаудер”.

Журиращите Михайлина Павлова – гл. редактор на в. „Еврейски вести” и журналист в БНР, Румен Леонидов – поет, издател на литературния сайт „Факел бг” и Асен Йорданов – журналист  и директор на сайта Бивол.бг, оцениха представените творби, откроявайки най-добрите 16 автори.

Търновската ученичка Румяна Иванова бе избрала темата „Ако машина на времето те „върне” в България през март 1943 година, как би постъпил/а?“.

„Няма човешки разум, който да оправдае виновниците за страданията на евреите. А тези, които са ги причинили, нямат разум. Факт. И дано разумът надделява винаги. За да ни има нас, евреи и неевреи, всички хора на планетата Земя”, пише единайсетокласничката. Учителят, готвил Румяна за националния конкурс, е инж. Славка Проданова.

Финалистите на конкурса бяха част от церемонията по откриването на мемориал на благодарността в центъра на Бургас на 11 април – Международен ден на освобождаването от нацистките концентрационни лагери. Мемориалният знак, изграден от потомци на евреи, е посветен на всички граждани на морския град, които са се противопоставили на директивата за депортацията на евреите от Царство България и са спрели потеглянето на готовите ешалони.

loading...
Пътни строежи - Велико Търново