Рекордните 86 млн. лв. са вложени по проекти в община Горна Оряховица

Публикувано на пт, 20 Сеп. 2019
744 четения

Близо 86 млн. лв. са направените инвестиции в община Г. Оряховица в рамките на втория мандат на инж. Добромир Добрев и неговия екип. Това обяви по време на отчета си градоначалникът и посочи, че най-много средства са инвестирани по ОП “Региони в растеж” – близо 20 млн. лв. “В началото на мандата бяхме изправени пред огромно предизвикателство и наситена програма с много дейности и обекти. Но подобни инвестиции в региона за последните 25 г. не са постъпвали”, похвали се инж. Добрев. Той допълни, че над 5 млн. лв. са средствата от ПУДООС, а по Програма “Красива България” и Националния доверителен екофонд са финансирали проекти за близо 900 000 лв. Средствата за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради са в размер на 16,6 млн. лв., а направените капиталови разходи от Общината за изграждане и ремонт на различни обекти са близо 42 млн. лв.
“Един от най-одобряваните проекти е реконструкцията на градската среда и пл. “Г. Измирлиев”. Той беше изпълнен с много трудности, но крайният резултат е видим за всички. Визията на града се промени и заедно с другия важен и доста успешен проект – парк “Детски кът”, превърнаха в бижу централната градска част”, отчете още инж. Добрев.
Като сериозна инвестиция той посочи и модернизацията на ОУ “Кирил и Методий”, ДГ “Елена Грънчарова” и ДГ “Бодра смяна”. Сред постиженията са реконструкцията на Източната промишлена зона – ул. “Иван Момчилов”, и изграждането на 3-километров водопровод в кв. “Гарата”, след което близо 200 абонати от шест улици вече се захранват с вода от язовир “Йовковци”.
Близо 800 000 лв. е инвестирала Общината в МБАЛ “Св. Иван Рилски” за ремонтни дейности и апаратура. В общинската болница се намира и единственият скенер в областта, който работи с РЗОК.
През мандата е извършено над 75 000 кв.м цялостно преасфалтиране на улици в Г. Оряховица и близо 24 000 кв.м в населените места. Обобщените резултати показват, че за мандата са изкърпени и цялостно асфалтирани близо 144 000 кв.м пътна мрежа за малко над 4,6 млн. лв. “Не казвам, че свършеното е достатъчно, но смятам, че вървим в правилната посока. Признавам, че сме длъжници на останалите населени места в общината. Работили сме и там, но не е достатъчно и затова в следващата си програма предвиждаме да насочим средства именно към тях”, каза още инж. Добрев. Той призна, че един от неразрешените проблеми е увеличаването на бездомните кучета, като една от причините за това е извозването и изхвърлянето им от други общини в Г. Оряховица. За справяне с проблема се водят разговори с органите на реда за засилване на контрола на входно-изходните точки на града. Другият все още неразрешен казус е този с мръсния въздух. Неясно защо Г. Оряховица не беше включена в програма на МОСВ за подобряване на качеството на въздуха, за което Общината заведе жалба във ВАС и в момента текат съдебни дела.
Весела БАЙЧЕВА
сн. Бранимир БОНЕВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново