Районната колегия на БЛС отличи заслужили медици

Публикувано на вт, 24 окт. 2023
3144 четения

Районната колегия на БЛС – В. Търново връчи традиционните си награди по повод Деня на българския лекар, който се отбелязва на 19 октомври. Церемонията по награждаването се състоя в залата на Областния съвет на БЧК. Отличията връчи д-р Галина Гарева – зам.-директор на МОБАЛ “Д-р Стефан Черкезов” и зам.-председател на районната колегия.

В категорията „Принос за развитие и утвърждаване авторитета на съсловната организация“ наградата получи д-р Виолета Пашова. Тя е единственият токсиколог в областта и е с дългогодишна практика. В момента д-р Пашова е консултант на болниците във В. Търново и Г. Оряховица.

„Аз бях сред делегатите във възстановителния събор на БЛС през януари 1990 г. и съм свидетел на работата, която се върши от съсловната организация. Смятам, че всички ние заедно можем да постигнем много повече от това, което сме направили досега. Благодаря за наградата и докато имам сили ще продължа да работя”, заяви д-р Виолета Пашова.

В категорията „Дългогодишна дейност в областта на медицината и активен принос в развитието на специалност“ наградата получи д-р Тодорка Петрова – невролог в ДКЦ 1 – В. Търново. Със своите над 52 г. лекарски стаж, д-р Петрова се утвърждава като уважаван и търсен специалист. Тя е част от екипа на ДКЦ 1 от 21 г.

“Приемам тази награда с благодарност. Медицината бе моята детска мечта и откакто съм започнала да практикувам не мога да се откажа от нея. Дори сега на тези години продължавам да работя. Ходя с желание на работа и ми е приятно да съм сред колегите“, сподели д-р Тодорка Петрова.

В категорията „Ти си нашето бъдеще“ наградата получи д-р Христо Захариев – специализант по кардиология в МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“. Той е завършил с отличие Медицинския университет в Плевен през 2018 г. Принос за това да следва медицина има и неговата сестра, която също е лекар, разказа д-р Гарева. Д-р Захариев е сред лекарите, дали най-много дежурства по време на ковид пандемията.

В категорията “Приз за лекарска всеотдайност”, районната колегия отличи д-р Николен Стойнов – началник на хирургията в МОБАЛ. Наградата се връчва за първи път и е по повод 60 г. от саможертвата на д-р Стефан Черкезов, дал живота си за спасяването на 47 души от горящ автобус и загинал от раните си.

“Приемам тази награда с трепет и вълнение. С любов и признателност се обръщам към всички вас, които гласувахте аз да бъда първият носител на тази награда. Приемам я не за себе си, а за целия колектив на МОБАЛ “Д-р Стефан Черкезов”, за всеки един от нас, който през годините е дал здравето и младостта си в името на пациентите”, заяви д-р Стойнов.

Признание получи и началникът на Отделението по анестезиология и интензивно лечение в МОБАЛ д-р Сибила Маринова, която е номинирана в националната кампания “Лекарите, на които вярваме” на в. “24 часа”.

“Знаете, че съм отдала живота си на каузата за донорството. България е на последно място в Европейския съюз по брой донори и трансплантации на 1 милион души население. Всъщност, донорите са хора, които със смъртта си спасяват животи. За това каузата е толкова благородна”, заяви д-р Маринова, която е кооринатор по донорство за областта.

На награждаването присъства и изпълнителният директор на областната болница д-р Даниел Илиев.

Весела БАЙЧЕВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново