Проливният дъжд отново наводни главната улица във В. Търново (видео)

Публикувано на чт, 4 Юли 2019
4021 четения

Поройният дъжд, който се изля в сряда вечерта в старата столица, за пореден път наводни центъра и превърна главната улица “Васил Левски” в река. Нивото на водата достигна до 50 см и заля близо 30 търговски обекта. В един от магазините водата е унищожила мебелите и касовия апарат, има наводнени хладилни витрини и складови помещения. Собственици и наематели на магазините часове наред са се борили с пораженията.
“Това е поредното наводнение на магазините на централната улица. Водата беше с ниво 50-60 см. Това се случва за пореден път след последните ремонти на канализацията. Освен че не поемат уличната вода, шахтите я връщат като гейзери и наводняват дори незалетите магазини чрез вътрешната канализация. Лошото е, че никой нищо не прави, а дъждовете са вече ежедневие.
Никой не пита собствениците на магазини на “В. Левски” как се оправят след всяко заливане. А това е главната улица, лицето на В. Търново”, заяви бизнесменът Стефан Згурев, който е един от пострадалите. Останалите собственици и наематели също бяха гневни след пороя.
“Магазинът се наводнява при всеки по-обилен дъжд. Принудихме се всяка вечер да слагаме торби с пясък пред вратата, за да спираме водата”, разказа Искра Йонкова, която е собственик на магазин за парфюми. Тя и останалите пострадали останали до 1,00-2,00 ч. след полунощ, за да почистват и отводняват обектите.
С чувство за хумор Росен Ефремов сподели, че след многократните наводнявания на наетия от него магазин, се е запасил с джапанки, бански и плажна хавлия. “Самата улица е асфалтирана добре, но проблемът са отводнителните шахти, които явно не могат да поемат дебита. Смятам, че трябва да се вземат спешни мерки, защото всички сме потърпевши. Мебелите в магазина са съсипани”, сподели мъжът. Хората са скептични, че ще бъдат взети мерки това да не се повтори.
“Ще коригираме всички шахти, предвиждаме да направим по-широки отвори на съоръженията, за да предотвратим подобни ситуации. Ще коригираме и тротоара в района на стълбите по “Васил Левски”, за да може водата да се оттича оттам. Предвиждаме и допълнителни шахти по “Възрожденска”, заяви зам.-кметът проф. Георги Камарашев. Вчера следобед той и експерти от Общината, “Пътни строежи – ВТ” и “ВиК Йовковци” бяха на място, докато екипи продухваха всички шахти на злополучната улица, която беше ремонтирана през 2017 г.

Весела БАЙЧЕВА

Весела БАЙЧЕВА
сн. личен архив

loading...
Пътни строежи - Велико Търново