Проф. Пламен Павлов получи Почетния знак на Ректора на ВТУ

Публикувано на пт, 11 май 2018
342 четения

Видният историк проф. Пламен Павлов беше удостоен с Почетния знак на Ректора Великотърновския университет. Той получи отличието по време на тържеството за 55-ия патронен празник на ВТУ „Св. св. Кирил и Методий”. Наградата е признание на изключителния принос на професора за издигане на авторитета на търновската алма матер.
Честването започна с откриването на изложбата „Посланията на времето, съхранени в старопечатните и новите книги от фонда на Информационно-библиотечния и издателски комплекс на ВТУ“. Експозицията е разположена във фоайето пред зала „Европа“ на Ректората и изненада със заглавията си всички студенти и преподаватели. След това на паметника на светите братя бяха поднесени венци и цветя. Великотърновският митрополит Григорий, областният управител проф. Любомира Попова, председателят на Общинския съвет Венцислав Спирдонов, зам.-кметът Снежана Данева-Иванова, директорът на ОД на МВР старши комисар Димитър Машов, ректорът на НВУ „Васил Левски” бригаден генерал Пламен Богданов бяха сред официалните гости на тържеството. За първи път празника уважиха внуците на основателя на ВТУ чл.-кор. проф. Александър Бурмов – Десислава Бурмова и Александър Бурмов младши. Те подариха портрет на своя дядо, който ще заеме специално място в Музея на Университета.
След благослова на празничното слово ректора проф. Христо Бонджолов и благослова на митрополит Григорий, те заедно с внуците на чл.-кор. проф. Александър Бурмов засадиха дъбово дръвче до паметника на св. Евтимий, Патриарх Търновски. То е символ на непреходната духовност и сила на ВТУ. Студенти от специалност „Педагогика на обучението по музика” с преподавател проф. Сребра Михалева изнесоха кратък концерт за празника. По-късно изтъкнатият български лингвист проф. дфн Стефана Димитрова изнесе лекция на тема „Ролята на ракурса в лингвистичните изследвания (исторически преглед, актуални подходи)”.
До 2000 г. патронният празник на ВТУ се празнува на 24 май. На 11 май 2000 г., по предложение на тогавашния ректор проф. Иван Харалампиев, той започва да се чества на Деня на светите равноапостоли Кирил и Методий. Само на този ден се изнася и патронната икона от ректорския кабинет. Неин автор е доц. Евгени Николов, сега декан на Православния богословски факултет. Тя е умалена реплика на образите на двата братя от царския ред на иконостаса на Рилския манастир. Иконографията на патронната икона е нетрадиционна – и Кирил, и Методий са изобразени като архиереи.
10 101 студенти от България и чужбина се обучават през тази учебна година във ВТУ. Те следват в трите степени – бакалавър, магистър и доктор. За новата учебна 2018/2019 г. вече са се записали 72 първокурсници по държавна поръчка и 12 – в платено, а 624 души са запазили място в любима специалност в държавна поръчка и 13 – в платено обучение.
Златина ДИМИТРОВА
сн. Даниел ЙОРДАНОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново