Проф. Николай Овчаров започва разкопки на крепостта „Калето“ в Свищов

Публикувано на пн, 29 апр. 2019
126 четения

На 15 май започва разкриването на средновековната крепост в Свищов – една от последните героични крепости на цар Иван Шишман и резиденция на Дракула. Това обяви проф. Николай Овчаров. Най-известният български археолог направи историческа ретроспекция, в която открои събитията отразили се на свищовската крепост през годините и оказали влияние върху нея. Стана ясно, че през 1393 г., след падането на столицата Търново и въпреки сериозната съпротива срещу османците, нашествениците се насочват към Дунава, където заедно с други крепости на север, след доста дълга обсада превземат и Свищовската, която остава една от последните героични крепости на цар Иван Шишман. Друг интересен момент, който се открои беше фактът, че през зимата на 1461 г. владетелят на влашко Влад Цепеш –Дракула прекосява река Дунав и обсажда свищовската крепост при много драматична битка, в която са убити 410 османци. След това граф Дракула прекарва зимата в крепостта, която за известно време става негова резиденция.

Запазени гравюри с изглед към крепостта показаха как е изглеждала тя в цялостния си вид, а по информация от хроники стана ясно и каква е била конструкцията, колко кули е имала и т.н., което ще помогне много при археологическите проучвания.

Професорът подчерта, че останките на крепостта, които могат да се видят и днес, са разкрити при археологическите разкопки, проведени през 1961 г. от Въло Вълев (откривателят на гроб 39 в църквата „Св. Четиридесет мъченици“ във Велико Търново, в който се допуска, че е погребан цар Калоян).Той допълни, че Калето e eдна от забележителностите на Свищов и е разположена в централната част на града, на хълма Чуката/Чукленски баир, който се извисява зад Стопанската академия.

Предстоящото проучване и разкриване на местността ще бъде финансирано с 30 хиляди лева от община Свищов и е инициирано от кмета на града Генчо Генчев. Проф. Николай Овчаров ще ръководи екипът на разкопките, а негови заместници ще бъдат свищовският археолог Марин Маринов, който присъства на пресконференцията и неговата колежка от Регионален исторически музей – гр. Кърджали, Полина Пиперкова. Професорът отбеляза, че целта на разкопките е чрез археологическите проучвания на средновековната крепост „Калето“ да  се популяризира Свищов като дестинация за културно-исторически туризъм и даде за пример разкопките в Южна България – на Перперикон и Татул, които водят хиляди туристи годишно в региона.

„Нашата цел е с течение на времето да превърнем крепостта „Калето“ в туристически обект с културно-историческо значение. Свищов е един много красив град. В него има всичко. В края на града се намира големият римски град Нове, който чрез един добре изпълнен европейски проекти е направен много красиво. Във вътрешността на града са възрожденски къщи много красиви сгради от 20 век. Тоест има всички дадености, които биха могли да го направят притегателен център на културно-исторически туризъм. Към всичко това можем да прибавим и предстоящата първакопка на „Дунав мост 3“, който ще свързва Свищов и Зимнич”, обясни проф. Овчаров.

Директорът на дирекция „Култура и културно наследство“ към община Свищов Росен Маринов  благодари на проф. Овчаров, че е приел предизвикателството да оглави това археологическо проучване, въпреки многото си ангажименти. „За нас е чест и гордост, че проф. Овчаров ще бъде първият, който ще направи по-обстойни проучвания на крепостта. Вярвам, че това ще допринесе и за туристическото развитие на Свищов и за развитието на културно-историческото минало и наследство, което има в България, защото „Калето“ е културно наследство, не само на Свищов, а и на България“,каза той като уточни, че през последните години община Свищов си е поставила за цел да развие туризма в региона. „Свищов е град с богато културно-историческо минало. В града се намират паметници, съхранени в доста добро състояние. Те дават сведения за различни епохи – от Римската империя, Средновековието, Възраждането. Всички тези паметници са наистина в добро състояние. Римският легионен лагер е добре проучен още през 60-те години на миналия век но се оказва, че най-малко е работено и най-малко знаем за крепостта „Калето“ която се намира в централната част на града, т.е. в градски условия, които са лесно достъпни не само от гражданите, но и от посетителите на Свищов“, допълни още  Росен Маринов, след което пожела успех в работата на археолозите.

 

snimki

loading...
Пътни строежи - Велико Търново