Проф. Анчо Калоянов и журналистът Мирослав Дечев получават наградата „Култура“

Публикувано на чт, 10 май 2018
425 четения

Проф. Анчо Калоянов и журналистът Мирослав Дечев се пребориха за наградата “Култура” на Община Велико Търново, научи “Янтра ДНЕС”. И двамата са избрани с пълно единодушие от членовете на комисията, която заседава преди малко. Отличието е в размер на 2500 лв. и се дава в две категории – за ярки постижения в областта на изкуството и културата и за дебют. То се връчва по повод Деня на българската просвета и култура 24 май.
Проф. Анчо Калоянов получава приза в категорията за ярки постижения в областта на изкуството и културата за неоспоримия си принос в развитието на културата и науката в старата столица и за последната си книга „Славянската православна цивилизация. Проф. Калоянов е преподавател във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“ и Почетен професор на вуза. През 2017 г. той спечели наградата на Министерството на културата за ярки постижения в областта на литературата.
Журналистът Мирослав Дечев заслужи отличието за дебют за книгата си „10 г. телевизия“, в която той е събрал интервюта с известни и интересни личности. Книгата му е своебразна история на културните събития, случили се в старата столица за последното десетилетие.

Общо 9 бяха номинациите в двете категории. Кандидатурите на младия художник Мартин Димитров за дебют и на Владимир Шумелов – за ярки постижения в областта на изкуството и културата отпаднаха при разглеждането, защото и двамата са служители в Община Велико Търново. За наградата „Култура“ в категорията „Ярки постижения“ се конкурираха още поетесата Снежана Иванова, писателят Иван Тодоров, драматургът Любен Босилков, актьорът Милен Иванов и танцов състав „Търновче“.
Наградата “Култура” е ежегодна и се присъжда за високи творчески постижения и изяви в периода от 1 май на предходната година до 1 май т.г. Според статута, за нея могат да кандидатстват творци и творчески колективи, но само с конкретен продукт в областта на културата, който има реален принос за престижа на общината.

Златина ДИМИТРОВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново