ПРОЕКТ ЗА ВЪЗСТАНОВЯВАНЕ НА ИЗГОРЯЛОТО УЧИЛИЩЕ В ЕЛЕНА ОЧАКВА ОДОБРЕНИЕ

Публикувано на вт, 13 окт. 2015
840 четения

Старото училище, за което поколения еленчани пазят скъпи спомени и изпитват носталгия е на път да бъде възстановено. Това може да се случи, ако проектът на общината бъде одобрен и получи финансиране по програмата за трансгранично сътрудничество България – Румъния.

Проектното предложение „Култура без граници“ е за възстановяване на училището в центъра на града, което пожар изпепели през 1985 година и от него са останали само каменни зидове. Арх. Милен Маринов, автор на архитектурния проект, по стари снимки е запазил външния вид на сградата.

Школото не гори за първи път. Построено е през 1874 г. от Уста Генчо Кънев със средства на Иларион Макариополски. Опожарено е по време на освободителните боеве за Елена и през 1880 г. възстановено от същия майстор.

Днес старото училище ще бъде устроено в художествена галерия с фондохранилища с климатична инсталация, отговаряща на специфичните нужди на съхраняваните експонати. На посeтителите ще бъдат предлагани така наречените Tour Guide устройства, възпроизвеждащи не само аудио, но и видео файлове, за които ще бъде разработен специален софтуер. Той позволява на гостите да се запознаят детайлно с всеки отделен експонат, получавайки информация на български, румънски и английски език. Красиви витрини с художествено осветление ще очароват и представят по по-атрактивен начин изложените произведения. Предвижда се и изграждането на депо за реставрация и културно-информационен център. Проектът предвижда преустройство на пространството около сградата със зелени площи и площадка за събития на открито. Така заедно с намиращите се в съседство уникални възрожденски къщи, това място ще стане атрактивно за туристи и гости.

Стойността на проекта е 1 289 564 евро с тригодишен срок на изпълнение, което при одобрение може да започне в началото на следващата година. Водеща е община Елена с партньори румънския град Меджидия в окръг Констанца и Асоциацията на библиотеките в съседната страна. Освен строителството в проектното предложение са включени дейности за културен обмен между партньорите, съвместни пленери, изготвяне на рекламни материали и каталог за популяризиране на двата града.

loading...
Пътни строежи - Велико Търново