Предстои поставянето на контейнери за текстилни отпадъци в Г. Оряховица

Публикувано на пн, 22 Ное. 2021
85 четения

Четири контейнера за разделно събиране на текстилни отпадъци, генерирани от домакинства, предстои да бъдат поставени в Горна Оряховица. Те ще бъдат разположени до парковете “Детски кът” и “Николай Панайотов”, до Общинския пазар и в кв. “Гарата”. Контейнерите са одобрени и са в процес на изработка, уточниха от местната администрация. Инициативата е част от изпълнението на проекта “Община Горна Оряховица работи за общество с нулеви отпадъци”, финансиран по Оперативна програма “Околна среда 2014-2020 г.”. Общата му стойност е 376 494 лв., от които 320 020 лв. са от Европейския фонд за регионално развитие и 56 474 лв. е национално съфинансиране от държавния бюджет на Република България.
В рамките на проекта са проведени две акции за събиране на хартия за рециклиране. В нея са участвали ученици от 12 общински училища, а събраното количество е 9630 кг хартия. Участниците в камапнията са получили стимулиращи награди, които да използват по време на спортните си занимания и свободното време, заяви кметът на Горна Оряховица инж. Добромир Добрев.
Като част от дейностите на проекта е и намаляването на пластмасовите отпадъци. Във връзка с щафетната обиколка на Горна Оряховица за участниците са осигурени 200 метални бутилки за вода, съобразени с потенциалните участници в щафетата.
Изготвен е също План за поетапна подмяна на пластмасови съдове и прибори за еднократна употреба с такива за многократна в общинските структурни звена. Планът включва подмяна на бутилките за еднократна употреба с апарати с филтрираща система за вода, както и закупуване на чаши за многократна употреба. Прилагането на поетапната мярка в общинска администрация ще спести годишно количество на използваната пластмаса в размер на 0,245 тона, ще ограничи количествата отпадъци, предназначени за депониране.
Представителите на бизнеса също отчитат, че има нужда от подмяна на пластмасовите съдове и прибори за еднократна употреба и проявяват желанието да се включат в инициативата към прехода за намаляване на пластмасовите отпадъци. В тази връзка предстоят две кръгли маси с представителите на бизнеса, уточняват от Общината.
Весела БАЙЧЕВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново