Представители на Департамента по правосъдие на САЩ посетиха Съдебната палата във В. Търново

Публикувано на пт, 1 мар. 2019
133 четения

Представители на Департамента по правосъдие на САЩ се запознаха с практическите аспекти от съдебните производства за отнемане на незаконно придобито имущество в България по време на работна среща с ръководствата на Окръжен съд – Велико Търново и Апелативен съд – Велико Търново.
Г-н Антъни Лакоста, г-н Марк Лестър и г-н Норм Хилтън посетиха Съдебната палата в старата столица в рамките на свое работно посещение в България в периода от 26 февруари до 1 март 2019 г., по програмата „Оценка на системата за отнемане на активи в България“. Като модул на тази програма са организирани и посещения извън столицата София, за да могат американските представители да получат по-добра представа относно практическата работа на териториалните дирекции на КПКОНПИ, както и на органите на съдебната власт по тези производства. Заедно с тях, гости на Окръжен съд – Велико Търново г-н Димо Гроздев от местното поделение на Департамента по правосъдие на САЩ в България, г-н Лъчезар Баргански от отдел „Международно сътрудничество“ на КПКОНПИ, както и г-н Николай Колев, директор на ТД на КПКОНПИ във Велико Търново.
В рамките на проведената среща със съдия Теодорина Димитрова, председател на Окръжен съд – Велико Търново и съдия Ивелина Солакова, зам.-председател на ВТОС и ръководител на гражданското отделение, гостите зададоха множество въпроси относно конфискацията на активи, тяхното последващо управление, публичността на тези процеси, оценката на въздействието на околната среда, при конфискация на специфични видове имущество други. Те бяха запознати както с нормативните изисквания по отношение на провеждането на такива съдебни процеси, така и с примери от реалната съдебна практика на Окръжен съд – Велико Търново.
В рамките на същия ден, гостите проведоха и втора работна среща, домакини на която бяха съдия Янко Янев, председател на Апелативен съд – Велико Търново и съдия Христина Даскалова, зам.-председател и ръководител на гражданското и търговско отделение на ВТАС. Те подробно запознаха представителите на Департамента по правосъдие с особеностите на въззивните производства по дела за конфискация на незаконно придобито имущество и съответно за практиката на Апелативен съд – Велико Търново по тях.
Гостите от Департамента по правосъдие на САЩ изразиха своето удовлетворение от проведените срещи и споделиха, че по време на своите посещения в двете съдилища са успяли да се запознаят детайлно с начина на провеждане на съдебните производства за отнемане на незаконно придобито имущество.

loading...
Пътни строежи - Велико Търново