Предлагат ново поскъпване на водата

Публикувано на пн, 5 Дек. 2022
1409 четения

Нови по-високи цени на водата предлагат от 1 януари 2023 г. общо 14 ВиК дружества в страната, включително и „ВиК Йовковци“ ООД. Увеличението е между 3 и 23 %, а за област В. Търново е 16,6 %. Исканията на водните дружества ще бъдат разгледани утре – 6 декември, на заседание на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР).
В момента цената за абонатите на „ВиК Йовковци“ ООД е 3,46 лв. с ДДС, след като влезе в сила от 1 юни тази година. Ако предложението за поскъпване на водата бъде одобрено, от догодина цената за битовите потребители ще е 3,70 лв./куб.м с ДДС. От дружеството посочват, че цените на ВиК услугите за битовите и приравнените към тях обществени, търговски и други потребители, са под нивото на социална поносимост, което е 5,10 лв. с ДДС.
За Русе поскъпането също е с над 16 %, като водата за битовите потребители става 4,41 лв. с ДДС. Във Варна водата се очаква да скочи с 9,3 %, а в Бургас – с 5 на сто. Ако направените предложения бъдат приети от КЕВР, най-скъпа ще е водата в Силистра, където битовите потребители ще плащат по 5,28 лв. с ДДС и в Разград, където ще струва 5,19 лв. с ДДС.
Весела БАЙЧЕВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново