Празникът на яйцето в Павликени – кулинарни изкушения, хиляди гости и рапърите от „Скандау”

Публикувано на пн, 6 май 2019
651 четения

Кулинарни изкушения, атрактивни игри, томбола и изпълнения на млади таланти предложи поредното издание на превърналия се в традиционен Празник на яйцето в Павликени. Хиляди гости отново изпълниха в слънчевия ден парк „Кирил Ракаров” с настроение. Над 4000 яйца, дарение от спонсора на събитието, отидоха за приготвянето на ястия, за спортните надпревари, за награди.

Кметът на Павликени инж. Емануил Манолов откри празника, на който присъстваха депутатите от БСП Весела Лечева, Валентин Ламбев и Явор Божанков, зам.-областният управител Ивета Кабакчиева,  управителят на „Хайпро-България“ Пенка Димитрова, кметове на общини, общински съветници и представители на бизнеса. Добре дошли при хубавите хора на Павликени пожела инж. Манолов. Той припомни, че м.г. фестът е дал отговора на въпроса „Кое е първо – яйцето или кокошката”, като присъстващите категорично са посочили, че е кокошката. Приветствие към хората отправи и Весела Лечева. Празникът бе благословен от архимандрит Георгий, който по традиция започна с изпълнения на групите от детските градини и самодейни състави.

Десетки гости се редяха на опашките, където отново бяха забъркани вкусни омлети, палачинки и други лакомства. Имаше много игри с публиката, забавна работилница за сувенири за децата, както и атрактивни състезания. За първи път се проведе кулинарно шоу с топготвачите на магазин “Абсолют” Румен Маринов и Петко Петков. Пред публиката те представиха изкушения като бананов фостър, петифури, великденски курабийки с мандаринов вкус, фаршировани яйца, панирани яйца с кокосови стърготини, яйчно руло с крема сирене, мус и минипитки с печено пиле.

Страхотни лакомства предложиха участниците в кулинарния конкурс, който отново даде възможност на талантливите готвачи да покажат своите способности. Журито с председател Иван Звездев бе крайно затруднено, като топ готвачът не пропусна да опита внимателно всички ястия и дори да ги снима. Най-дълго той се задържа пред щанда на СУ „Бачо Киро”, който показа захаросани сладки яйца, торта „Птиче гнездо”, предястия от яйца и солени торти, бисквити „Излюпване на пиленце”. Всеобща възхита обаче предизвика тортата „Кокошка в полог”, която бе направена от разтопено маршмелоу и сладка оризовка, касетката бе от фондан, а сламата – от захарно тесто. ОУ „Св. Климент Охридски” показа пълнен кекс, карамелена торта, Маргарита Добрева от с. Мусина изненада с „козуначена фантазия”, гъбки с яйчен пунш, ДГ „Вяра, Надежда, Любов” – с красиви и вкусни лакомства, клуб „Берьозка” беше приготвил пирог „Берьозовая рошча”. Зоопаркът в Павликени показа най-разнообразни яйца от 46 вида птици. Имаше интересни хрумвания като великденско агне върху канапе от картофено пюре, предястия „усмихнати яйца”, „картофени гнезда с яйце”… Веднага след оттеглянето на журито публиката получи достъп до масите и лакомствата свършиха за минути, което бе е най-добрата оценка за качествата им.

Официалните гости пък запретнаха ръкави и участваха в състезания с яйца под зоркия поглед на кмета инж. Емануил Манолов, който, натрупал сериозен опит от предишните си участия, този път оглави журито. В отделянето на жълтък от белтък за време Таня Лазарова – секретар на Община Златарица, пребори сериозната конкуренция на Весела Лечева. Явор Божанков пък разби конкуренцията в играта по белене на сварени яйца, а най-много журито умува след играта по аранжиране на блюда, като присъди наградата на Ивета Кабакчиева. Победителите получиха статуетки от планински кристал с гравирано триизмерно яйце.

Кулминацията бе вечерта, когато пред 5000 зрители бе концертът на рапърите от „Скандау”, вдигнали емоцията на публиката броени дни след успешния им концерт в „Арена Армеец”. Изявата им бе подгрята от младия рапър Пело Кръстев, който едва 14-годишен, вече има десетки хиляди последователи в интернет.

Анатоли ПЕТРОВ
сн. Даниел ЙОРДАНОВ

 

 

loading...
Пътни строежи - Велико Търново