Празникът на Лясковец събра стотици граждани на площада

Публикувано на сб, 29 юни 2024
213 четения

Празникът на Лясковец събра стотици жители и гости на централния площад „Възраждане“. По традиция той се отбелязва на 29 юни, когато е храмовият празник на манастира „Св. Св. Петър и Павел“ – Петровден.

Още рано сутринта в Петропавловската обител беше отслужена тържествена света литургия, за която се събраха миряни не само от Лясковец, но и от региона. Общинското ръководство – кметът Васил Христов, председателят на общинския съвет Сергей Добрев, заместник-кметовете Емилия Жилиева и инж. Деница Коева бяха в храма, за да запалят свещичка за здраве на жителите и да се помолят за благоденствие на града.

Местната власт посрещна много гости, които дойдоха да уважат най-вълнуващия и най-чакан от всички лясковчани ден. Преди да започне тържествената част на централния площад, в общинската сграда официалните лица бяха посрещнати по стар български обичай с хляб и сол, и закичени със здравец. Проведе се тържествено заседание на Общинския съвет и бяха обявени имената на удостоените с наградата „Заслужил гражданин на Лясковец“.

По традиция всяка година най-достойните лясковчани биват награждавани за своите заслуги към Община Лясковец. Тази година удостоените с почетен знак и диплом са трима.

За заслуги към Община Лясковец в областта на бизнеса и икономиката бе наградена фирма „ДИМАГО“ ООД, създадена през 1999 година в Г. Оряховица с основна дейност търговия и дистрибуция на захарни изделия. Димаго“ ООД създава собствена гама от продукти, отговарящи на интереса на българския потребител. Фирмата работи с големи вериги магазини – над 230 клиенти. От 2012 година е със седалище град Лясковец, като благоустроява паркинг за тежкотоварни автомобили и подсигурява работа на 60 международни шофьори и 10 офис служителя. Дейността на дружеството е насочена главно в международен транспорт, спедиционна и посредническа дейност. Товарните автомобили на „Димаго“ ООД, извършвайки разнос в цялата страна и в страните от Европа, успешно популяризират собствената си марка, утвърждават името на дружеството, а също и това на град Лясковец. През 2023 година дружеството разшири своята дейност с отварянето на Автомивка и бензиностанция „Димаго“. Автомивката е предпочитана от клиентите в региона, модерно оборудвана и разполагаща с много възможности, а горивото, предлагано от бензиностанция „Димаго“, е с изключително качество и на най-ниски пазарни цени.

Годишна награда за заслуги към Община Лясковец в областта на духовността и културата получи режисьорът Йордан Сираков. Още в детските си години той става част от Детска театрална студия „Усмивки” към Младежки дом гр. В. Търново. Играе като актьор в любителски театрални състави и трупи в областта. Журналист с репортажи в национални и регионални медии. Водещ на десетки културни събития на общинско и областно ниво. През годините е гост-актьор в постановки на Музикално-драматичен театър „Константин Кисимов”, Държавна опера – Варна, записва участие и в хитовата филмова продукция „Братя”. От 2020 г. е режисьор на Театрална трупа „Парашкев Парашкевов” към НЧ „Земеделец-1899”с. Козаревец, община Лясковец. Вече четири години успешно работи с козаревските актьори, които печелят много награди от престижни театрални форуми. Сираков подготвя и представя на сцена с трупата постановките „Доктор” на Бранислав Нушич, „Сводници” по текст на Иво Сиромахов, „Ъндърграунд” на Христо Бойчев и трагикомедията „Гълъбът” от Румен Шомов. Те стават част от престижни национални форуми за любителски театър и печелят куп отличия, които са записани в летописната история на любителския театър в село Козаревец. Работата му в областта на културата и за развитието на любителското театрално изкуство е обществено призната от местната общност.

Третата награда тази година прие председателят на Футболен клуб „Левски-Лясковец“ Веселин Боев – награден за своя принос към Общината в областта на спорта. Веселин Боев е част от футболния клуб „Левски-Лясковец“ от 2008 година. Целият му спортносъстезателен път е преминал в този отбор. От 2021 година е председател на клуба. По инициатива на Боев се сформира детска школа, тъй като през последните 20 години клубът не е имал такава. През есента на 2020 година се събира първата група от 20 деца на възраст между 7 и 10 години с треньор Стелиян Станчев, а към настоящия момент, школата се е разширила няколко пъти и разполага с над 90 деца. Те водят активен тренировъчен процес, състезават се в първенствата и турнирите, организирани от БФС и заемат призови места. Под негово ръководство мъжкият футболен отбор на „Левски-Лясковец“ също има положително развитие през последните няколко години. Наблюдава се подмладяване на състава и приобщаване на млади футболисти в него. Само за няколко години Боев успява да допринесе много за развитието на спорта в град Лясковец.

Наградите почетни плакети и дипломи връчиха на тържествена церемония пред гости и събралата се лясковска общественост кметът Васил Христов и Сергей Добрев – председател на Общинския съвет. Преди това тържествено беше издигнато знамето на Лясковец, звучаха и химните на Република България, на Европа и на Лясковец. Отслужен беше и благодарствен молебен за здраве и благоденствие на жители и гости. С поздрав към всички се обърна кметът Васил Христов. В словото си той каза: „Градът ни пулсира с мечтите и надеждите на лясковчани, които са писали, пишат и ще пишат историята. Вярвам, че няма  лясковчанин, който да не иска градът ни да пребъде. Съдбата на Лясковец е наша обща съдба, ето защо, призовавам ви със силата на духа си, заедно да ковем тази съдба така, както се кове човешката – с вяра, надежда, любов, труд и упоритост, с отговорност към тези, които идват след нас. Поклон пред всички, за които Лясковец е обич завинаги!“. Към лясковчани със сърдечен поздрав се обърнаха и народните представители Димитър Николов, Людмила Илиева и Ангел Янчев. Да споделят празника лично с ръководството на града и общината и да бъдат с жителите на Лясковец дойдоха и заместник-областният управител Валентин Михайлов, председателят на Общинския съвет и кметът на Г. Оряховица Огнян Стоянов и Николай Рашков, заместник-кметът на Търновска община Нейко Генчев, много директори на ведомства, фирми, почетни граждани, общински съветници, кметове на лясковските села и други.

Преди празника пък в администрацията постъпиха десетки поздравителни адреси с пожелания към гражданите. Своето приветствие изпрати и президента на Република България Румен Радев, който пожела: „Пазете наследството си от предците и се гордейте с града си. Нека тяхната всеотдайност и безрезервна любов към Родината ви вдъхват сили, за да посрещнете с достойнство и чест предизвикателствата на съвремието“.

След тържествената церемония започна празничният концерт на гост-изпълнителите. Тази година народната певица Ана Борисова, заедно с оркестър „3/4“ веселиха лясковчани с хубава нашенска музика и още с първото хоро вдигнаха на крак празнуващите. Цял час се виха хора на няколко ката, а и самият концерт на популярната певица протече под наслов „Лясковско хоро голямо“ и така се оправдаха очакванията за едно богато празнично хоро.

С много свои парчета за доброто настроение на празнуващите в Лясковец се погрижиха и другите гост-изпълнители от Deep Zone Project. И те забавляваха през останалата част на вечерта излязлата на площада общественост. Всички пяха и танцуваха под звездите, а накрая в тъмните часове под небето на Лясковец дойде и атрактивната изненада – кулминация на вечерта и красив зрелищен завършек на събитията от десетдневката, посветена на Петровден. Небето бе озарено от пиро-музикален спектакъл, а на покрива на читалището грейна надпис „Честит празник“ – поздрав от общинското ръководство към всички.

 

loading...
Пътни строежи - Велико Търново