Поздрав от инж. Добромир Добрев, кмет на Община Горна Оряховица

Публикувано на вт, 22 сеп. 2020
74 четения

Уважаеми съграждани,
Днес отбелязваме 112 години от обявяването на нашата Независимост. На 22 септември 1908 година в съседно Велико Търново княз Фердинанд I прочита пред насъбралото се множество манифест, с който обявява България за независима държава!
За да прогърмят тези думи, от Освобождението ни са минали 30 години. Десетилетия, събрали и радостта след Санстефанския мир, и покрусата след Берлинския договор. Тези години са време на непрекъсната борба за свобода в пълния смисъл на тази дума. Българите се борят в Кресненско-Разложкото въстание. Борят се за своето Съединение. Победна е тяхната борба в Сръбско-българската война и трагична в Илинденско-Преображенското въстание…
Българите, останали извън пределите на родината си и тези в нея, българските политици и дипломати, обикновеният човек – всички искат едно и също – да се почувстват свободни и независими. Със своето трудолюбие и предприемчивост, със своето постоянство и упоритост хората успяват да превърнат родината си в притегателен център и икономическа сила на Балканите. По този начин, натрупала самочувствие, България използва подходящия външнополитически момент и прави решителна стъпка – на 22 септември обявява Независимост!
От този ден насетне българският княз не е васал на турския султан, а цар на българите. България вече може да изпраща свои делегации в конференции и конгреси – където не само да слуша, а вече да участва в решения за собствената ѝ съдба. Българският съд вече може да наказва престъпления, извършени от поданици на Велика сила. И не на последно място – източните железници вече не са чуждо стопанско дружество, а наше.
Най-засегнатата от провъзгласената промяна е Османската империя. Тя поставя високи финансови претенции. Българското правителство отговаря категорично и недвусмислено, че независимост не се откупува и започва мобилизация на армията. Великите сили обаче не са готови за нова война на Балканите. Така година по-късно българската независимост е дипломатически призната.
Днес, повече от век по-късно, знаем, че “независимост” не е нещо, което се постига за ден или два. Знаем и че не е по силите само на един или няколко… Знаем, че колкото и голяма да е целта пред нас, с последователност и с труда на всички ни – тя непременно ще се осъществи. Независимостта идва тогава, когато заедно и със самочувствие всички работим за нея!
Честит празник, горнооряховчани!
инж. Добромир Добрев, кмет на Община Горна Оряховица

loading...
Пътни строежи - Велико Търново