Повече от 400 гости дойдоха на Празника на японската култура

Публикувано на нд, 22 Апр. 2018
333 четения

Повече от 400 гости дойдоха на Празника на японската култура, който се проведе за 21-и път във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий”. Те има възможност да видят демонстрации на шотокан карате, айкидо и иайдо, както и различни презентации. В аулата бяха разположени щандове с оригами, калиграфия, японския шах Го, интересни играчки, ръчно изработени аксесоари, плакати, сувенири и др. Многобройните посетители се забавляваха, като облякоха кимоно и опитаха японска храна. Други се включиха в работилничката по древното японско изкуство кири-е, което в превод означава „рязани картини”.

Празникът по традиция се организира от студентите, изучаващи японски език във ВТУ. Специални гости бяха Н. Пр. Сусуму Уеда, временно управляващ посолството на Япония у нас, и ректорът проф. д-р Христо Бонджолов, които откриха събитието.

В далечната 1997 г. по инициатива на преподаватели по японски език, тогава студенти в 3 и 4 курс, и с помощта на доброволци от Японската агенция за международно сътрудничество – Джайка, се поставя началото на тази хубава традиция. Четири години по-рано, през 1993 г., ВТУ приема първите студенти в специалност „Приложна лингвистика с японски”. Специалността и центърът към нея са създадени чрез програмите на Джайка, като лекциите и семинарите се ръководят само от японски доброволци. Днес, 25 г. по-късно, специалността е една от предпочитаните във Великотърновския университет с висококвалифициран колегиум и от български преподаватели – специалисти в областта на японската култура, история, литература, превод, методика на преподаването на японски език като чужд, японското езикознание. Към настоящия момент повече от 60 студенти се обучават в две специалности с японски – „Приложна лингвистика” и „Български и японски език”. Преподавателският състав включва четирима български преподаватели и двама гост-лектори от Япония.

Всяка година студентите от ВТУ се представят успешно на изпитите за владеене на ниво по японски език, на конкурсите по ораторско майсторство на японски, на изпитите за едногодишно обучение в японски университети, с желание и ентусиазъм участват в международните проекти на Центъра по японски език и култура. Центърът по японски език и култура работи в 3 направления – обучение по японски език и култура, популяризиране на японската култура и популяризиране на българската култура в Япония. Много от дейностите са насочени и към търновската общественост – има отворени курсове по калиграфия, оригами и кири-е, изработка на японски кукли и др.

Златина ДИМИТРОВА

Сн. Даниел ЙОРДАНОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново