Повече от 1000 ромски деца и младежи от над 70 училища се веселиха във В. Търново

Публикувано на нд, 11 юни 2023
319 четения

Детският ромски фестивал „Отворено сърце“ за 18-ти пореден път събра във В. Търново деца и младежи от цяла България. Това издание беше и малко по-специално за организаторите от Центъра за междуетнически диалог и толерантност „Амалипе“, защото през 2023 г. форумът навършва 20 г. Много песни, танци, стихотворения, театрална постановка и редица други съпътстващи събития забавляваха зрителите и самите участници във фестивала, които по традиция се събраха в парк „Марно поле“. В него се изявиха повече от 1000 ученици от над 70 училища в цялата страна, включени в часовете по Фолклор на етносите, Ромски фолклор и други занимания по интереси, момичета и момчета от Младежките групи за толерантност и гражданско участие, както и образователни медиатори. В парка имаше и ателиета, част от които бяха свързани с ромската история и занаяти. Можеха да се видят представители на кошничарите, занимаващи се с изработката на кошници и плетени шишета, както и бургуджии, изработващи ножове, брадвички, сатъри и други изделия. Също така имаше ателие за приготвяне на традиционна ромска кухня, от която можеше и да се опита, както и кътове за представителите на училищата участници във фестивала. Сред тях бяха момичета и момчета от Варна, Добрич, Сливен, Пловдив, Враца, Етрополе и други населени места. Интерес предизвика ателието на Гимназията по моден дизайн във В. Търново, чиито ученици подстригваха, правеха прически, грим, маникюр и разкрасяваха всеки, който желае.
Водещи на откриването на фестивала бяха дългогодишните доброволци на Център „Амалипе“ Синан Кадиров и Айше Расимова. Първи в програмата се изявиха Летисия Трифонова от СУ “Христо Смирненски” в Гулянци, която изпълни ромския химн “Джелем, джелем” и миналогодишните носители на голямата награда на кмета на Община В. Търново от Професионалната гимназия по текстил и облекло “Добри Желязков” – Сливен, които представиха мини спектакъл.
„За мен е голяма радост, че вече 20 г. тук в парк „Марно поле“, в началото на месец юни, събираме такава цветна феерия от ученици от цялата страна, която прави лятото толкова красиво. От година на година виждам все повече и по-мотивирани ромски деца, ходещи на училище и справящи се с външното оценяване“, каза създателят на фестивала и председател на Център „Амалипе“ Деян Колев. Той добави, че основните цели на форума са две – да покаже, че училището освен място за учене е и място за забавление, и да помогне за запазването на идентичността и формирането на толерантност. Колев благодари на всички институции за подкрепата и пожела на децата и младежите приятна лятна ваканция.
„Този фестивал е много специален, не само защото отбелязваме 20 г. от неговото начало, а и заради това, че толкова деца се събират в сърцето на България. Културата на всеки етнос е изключително важна за калейдоскопа на българската култура като цяло и трябва да се пази, защото само така може да се създаде единна нация“, каза Нейко Генчев, зам.-кмет на В. Търново, който подчерта значимостта на ромските традиции, песни и танци по целия свят.
„През годините фестивалът „Отворено сърце“ се утвърди като успешен модел и добра практика за мотивация на децата от различните етнически групи да представят своите традиции и пъстротата на родния фолклор, да постигат по-добри резултати и по-висок успех в училище. Но фестивалът е и още нещо – истински пример за толерантност, доброта и сърдечност и умален модел на това какъв трябва да е светът. А той през детските очи е пъстър, красив и усмихнат и с равни възможности за всички. Грижа на нас възрастните е да го съхраним такъв, а един от начините е да се случват инициативи като този прекрасен фестивал“ каза областният управител инж. Георги Гугучков.
Зам.-обмудсманът на България Елена Чернева-Маркова също поздрави организаторите на фестивала за тяхното добро дело. Тя подчерта, подкрепата на детския талант изисква постоянство, много любов и отдаденост, но това е най-добрата инвестиция в едно дете, защото така му помагаме да се научи да лети, да направи света по-пъстър и красив и да постигне най-доброто в своето развитие. Приветствия поднесоха още зам.-посланикът на Индия Сони Идахия, изпълнителният директор на Фондация „Тръст за социална алтернатива“ Сара Перин, ромският активист Лало Каменов от Комисията за защита от дискриминацията, проф. дн Мариана Мандева от ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“ и др.
В края на фестивала бяха обявени групите и ателиетата победители, както и най-добрите в традиционното състезание „Сливи за смет“. Голямата награда на Община В. Търново не само за участието във форума, но и за цялостната работа на учебното заведение през годината и постигнатите от него резултати, заслужи СУ „Св. св. Кирил и Методий“ от с. Гърмен. Отличия получиха също така най-чаровните и най-многобройните участници, както и тези с най-красиви сценични костюми и с най-голям принос за популяризирането на традициите и културата. Имаше и една специална награда за ателието на представителите от Етрополе, които по време на фестивала приготвиха за участниците и гостите близо 800 мекици.
Николай ВЕНКОВ
сн. авторът

loading...
Пътни строежи - Велико Търново