Популярни имена гостуват на “Фоайе на книгата с автограф” във Велико Търново

Публикувано на нд, 18 февр. 2024
712 четения

Магърдич Халваджиян, Захари Карабашлиев, Петър Стоянович, Георги Милков, Галя Щърбева, Стефан Диомов, Иван Гранитски и Боян Боев са сред популярните имена, които ще гостуват в тазгодишното издание на “Фоайе на книгата с автограф” във В. Търново. Към тях ще се присъединят актьорите Тончо Токмакчиев, Мария Сапунджиева и Елена Петрова, а сериозно участие ще вземат също местни автори и лица от културния живот на града.
“Това е деветото издание на проявата, което тази година ще се разпростре в рамките на целия месец април. Тя се превърна в емблема на популяризирането на книгата в нашия град и се реализира на базата на добре проучените читателски търсения, на връзките с автори и водещи издателства. За пореден път нашата идея е във В. Търново да бъдат представени творци с най-новите им книжни издания и много съпътстващи прояви”, подчерта д-р Иван Александров, зам-директор на Регионална библиотека “Петко Р. Славейков” в старата столица, която организира “Фоайе на книгата с автограф” с подкрепата на Министерството на културата, Община Велико Търново и в партньорство с ВТУ “Св. св. Кирил и Методий” и Асоциация “Българска книга”.
Авторите Петър Стоянович, Стоян Райчевски и проф. Пламен Павлов ще представят своите книги в сферата на историята. Романи с историческа насоченост ще предложат също писателите Цанко Лалев, Костадина Костова и Боян Боев, които ще пренесат читателите в Средновековна, Предосвобожденска и Следосвобожденска България. Сред най-очакваните гости е Захари Карабашлиев, който с най-новия си роман “Рана” предизвика възхищение и истински фурор сред любителите на качествената художествена литература. Популярните лица от телевизионния екран Магърдич Халваджиян, Галя Щърбева и Георги Милков ще разкажат повече за книгите си “Без реклами”, “Да хванеш гората” и “Истории от ръчния багаж”, актрисата Елена Петрова ще е част от представянето на филма “Вечната и святата” за Елисавета Багряна, а Стефан Диомов ще подкрепи поетесата Джина Дундова-Панчева. Тончо Токмакчиев и Мария Сапунджиева ще участват в постановката “Вересии” на Театър 199, който ще гостува в читалище “Надежда” във В. Търново и ще закрие тазгодишното издание на проявите. Сред търновските автори, които ще представят творчеството си, са: Елена Чамуркова, проф. Христо Цацинов, Светла Андреева, както и Анатоли Петров и Ангел Ганцаров, които посветиха най-новите си книги на 100-годишната история на футболен клуб “Етър”. Част от програмата са още много творци, а организаторите си запазват правото и за допълването ѝ.
Сред събитията, съпровождащи “Фоайе на книгата с автограф”, тази година е отбелязването с изложба на 140 години от отпечатването на първия брой на “Записки по българските въстания” на Захари Стоянов. Немалко ще са и акцентите, свързани с книгите и изкуствата за деца и младежи, които ще бъдат повод за много посещения в детски градини и училища. Там ще гостуват любими актьори и писатели, които ще четат приказки, разкази и откъси от романи, подходящи за съответните възрастови групи. Част от инициативата ще са още изложба и прожекция на филм, посветени на поетесата Елисавета Багряна, както и експозиция, представяща живота, творчеството и делото на Алеко Константинов по повод 130 години от първото публикуване на пътеписа “До Чикаго и назад” и празника на юриста. Последната изложба е свързана с темата за богословието, на фона на която ще бъдат представени книга за калиграфията и шрифта, разказа д-р Александров.
Николай ВЕНКОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново