Ползите от рибния колаген

Публикувано на чт, 21 Дек. 2023
2774 четения

Колагенът е основна част на нашите кости, кожа, нокти и дори коса. Той се произвежда не само в човешкото тяло, но и в това на животните. Това е моментът да ви споменем за рибния колаген, който се извлича от кожата, люспите и костите на рибите.

 

Рибният колаген е най-известен с това, че е ценен съюзник в поддържането на еластична, устойчива и хидратирана кожа. Струва си да отбележим обаче, че той е от полза за цялостното ви здраве. Научете повече подробности в статията.

riben-kolagen1

Източник на изображението: elements.envato.com

Произход на рибния колаген

Смята се, че произходът на думата “колаген” е гръцки, тъй като “кола” се превежда като “лепило”. Думата илюстрира и ключовата му роля – заздравяването на съединителната тъкан в тялото.

 

Но нека обърнем по-специално внимание на рибния колаген. Той е сравнително нов продукт на пазара на хранителните добавки и козметиката. Както вече споменахме, рибният колаген се извлича директно от кожата, костите и люспите на рибата. Използва се в продуктите против стареене и грижа за ставите.

Полезни свойства

Трябва да знаете, че колагенът е един от протеините, който присъства в големи количества при гръбначните животни и хората. В човешкото тяло той представлява над 80% от съединителната тъкан и допринася за устойчивостта на сухожилията, гъвкавостта на ставите и еластичността на кожата.

 

Синтезът на колаген обаче намалява с възрастта, като може да се повлияе и от други фактори:

 

  • Липса на витамин С в диетата;
  • Хормонален дисбаланс;
  • Неправилно хранене;
  • Тютюнопушене;
  • Силен стрес и др.

 

Нека обърнем внимание и на ползите от приема на рибен колаген.

 

Действие против стареене на кожата

Многобройни проучвания потвърждават доброто въздействие върху кожата на добавките с рибен колаген в борбата със стареенето. Освен това той помага за заздравяването на кожата, еластичността и добрата хидратация.

 

С други думи, рибният колаген може да бъде възприеман като естествено средство против стареене. Ефектът му се подсилва, когато е към него се приемат и витамин C и хиалуронова киселина.

Спомага здравето на ставите

Приемът на рибен колаген може значително да подобри здравето на ставите и да облекчи болката в тях. Полезен е и при спортуващи хора, като подобрява гъвкавостта и намалява дискомфорта, свързана с физическото натоварване.

Съюзник е в отслабването

Приемът на колаген всеки ден, особено на закуска, намалява апетита и удължава времето, в което се чувствате сити. Този му ефект е полезен за хората, борещи се с излишните килограми. Освен това глицинът, една от аминокиселините, които образуват колаген, ускорява метаболизма.

 

Рибният колаген подобрява вида на кожата и намалява видимия целулит.

Пречиства черния дроб

Аминокиселините, присъстващи в колагена, предотвратяват увреждането на черния дроб, причинено от токсини. Рибният колаген има пречистващи функции върху тялото и може да облекчи черния дроб.

Укрепва кожата, ноктите и косата

За здраве и красота е нужен колаген. Той спомага за еластичността и устойчивостта на съединителната тъкан и повлиява положително външния вид на кожата, косата и ноктите. Рибният колаген успешно предотвратява появата на бръчки и заздравява ноктите.

Грижи се за здравето на зъбите и венците

Рибният колаген също така подобрява здравето на зъбите и венците, тъй като и те са съставени от голям процент колаген. Затова е важно след 25-годишна възраст да поддържате добри нива на протеина в тялото си, за да предотвратите проблеми със зъбите и венците.

 

 

Разбира се, колагенът има и други ползи, благодарение на глицина, който се съдържа в него:

 

  • Подобрява съня;
  • Бори се с тревожността;
  • Намалява чувството на депресия.

 

 

 

 

 

loading...
Пътни строежи - Велико Търново