ПОКЛОН ПРЕД САВА КАТРАФИЛОВ

Публикувано на пн, 1 юни 2015
1290 четения

На 2 юни честваме деня на Ботев и подвига на четата му. Един еленчанин ярко се откроява измежду съратниците му. Името му е Сава Катрафилов – деец на българското национално-освободително движение, свещеник, член на щаба на Ботевата чета.

По този повод Община Елена и признателни наследници организират поклонение пред паметника на видния еленчанин на 2 юни от 11:30 ч.

Точно в 12 ч. венец ще бъде поднесен и пред Паметника на свободата на пл. „Христо Ботев“.

Сава Катрафилов е роден в през 1836 г. в град Елена. Възпитаник на първото класно училище в България, Еленската Даскалоливница. Завършва духовна семинария в Болград, Русия.

Работи като учител в с. Тодювци, Еленско (1858), Търговище, Разград, Шумен, Бургас „училище Св. св.Кирил и Методии“ (1872-1875), Малко Търново, Асеновград и други.

Приема свещенически сан и става архиерейски наместник в Разград.

Едновременно с това участва дейно в църковно-националната и революционна борба. Като учител в чирпанското с. Меричлери, оглавява бунт срещу появилите се там протестанти. Член на Чирпанския частен революционен комитет. Като преподавател в Хасково е обвинен в съучастничество при покушението срещу хаджи Ставри Примо. Член е на Айтоския частен революционния комитет.

През 1875 г. се отдава само на революционна дейност и преминава в Румъния. Събира малка чета, с която се присъединява към четата на Христо Ботев. Член на щаба. При стъпването на родна земя поп Сава Катрафилов произнася клетвата на четата.

Проявява голяма храброст в сраженията. Ранен е тежко в боя при рида Милин камък на 18 май 1876 г. Вероятно е доубит от турците.

loading...
Пътни строежи - Велико Търново