Под наслов „Мисли зелено” протече Денят на Земята в джулюнското училище

Публикувано на чт, 23 апр. 2015
381 четения

Денят на Земята – 22 април бе отбелязан от учениците на джулюнското училище с различни инициативи, обединени под наслов „Мисли зелено”.

Усмихнат и празничен старт даде изпълнението на мажоретния състав на малките първокласници. Акция „Бонбони за смет” бе следващото предизвикателство за учениците. В чували, екипите на началните класове донесоха отпадъците, събрани в училищния двор, които размениха за сладки разноцветни бонбони. От непотребните отпадъци може да се изработи нещо красиво и полезно – това доказаха участниците в състезанието „Бързи и екосръчни”. С креативност и фантазия те сътвориха цветя, роботи, ракети, бинокли и много други красиви творения и представиха различната страна на „боклука”. Щафетна игра показа на всички как да събираме разделно пластмаса, хартия, стъкло, метал. В жълти, сини и зелени кошчета състезателите от два отбора трябваше да разпределят купчината с боклук, като победителите се оценяваха не само по ловкост и бързина, а и по познанията им за разделно събиране. Естествено и двата отбора се оказаха победители, защото знаеха много добре къде да поставят хартията, пластмасите и другите отпадъци.

Вдъхновени от историята на главния герой в приказката „За да имаш приятели” на Радичков, която третокласниците представиха, художници от всички класове подредиха пъзел със самотно оголено дърво, което съживиха, рисувайки на клоните му листа, птички, пеперуди.

Най-интересното от празничната програма дойде в края на екоинициативата – модно дефиле на екопрически и авторски тоалети „Бъди еко” представиха малките дизайнери. Материалите бяха най-различни: кори за яйца, найлонови и книжни чантички, чували, цветна хартия и много други. Манекени уверено дефилираха  пред публиката, а тя ги награждаваше заслужено с бурни аплодисменти. Журито бе сериозно затруднено и присъди титлите ”Мис-еко” и „Мистър-Еко” на всички участници в ревюто.

Празникът завърши със засаждане на три люлякови дръвчета в училищния двор и изпращане на писмо в бутилка с послание към всички деца по света. Посланието гласеше: „Пазете Земята – тя е нашият общ дом!”, а водите на река Златаришка понесоха детския призив надалеч от родната Джулюница.

Така в празничния ден, децата от джулюнското училище с желание показаха своите таланти и познания за опазване на природата и разделното събиране на отпадъци. Скоро с финансовата подкрепа на Европейския информационен център в град В.Търново и на директора му г-жа Калейнска, учениците ще реставрират много рядка релефна карта на България, която се намира в школото им.

loading...
Пътни строежи - Велико Търново