По проект на КНСБ обучават 114 души за помощник-възпитатели и болногледачи

Публикувано на нд, 8 февр. 2015
1021 четения

114 безработни младежи и хора, загубили работата си в предпенсионна възраст, ще бъдат обучени за социални асистенти, помощник-възпитатели и болногледачи по проект на КНСБ, съобщиха от Регионалния синдикален съюз във Велико Търново.

Проектът “Шанс за работа – 2015” започна в началото на февруари и е част от националния план по заетостта, финансиран от държавния бюджет.

Ще бъдат обхванати две основни рискови групи – младежи до 24 години и възрастни над 50 години. Задължително условие е да бъдат регистрирани в Бюрото по труда. Кандидатстването е до 12 февруари в Бюрата по труда, посочи шефът на трудовата борса във Велико Търново Обрешко Нечев.

Безработните младежи ще се обучават по две професии – социален асистент за подпомагане на деца и помощник-възпитател. За социалните асистенти ще се сформират две групи по 15 човека във Велико Търново и Горна Оряховица и още една от 12 младежи в Лясковец. Изисква се младежите да имат поне завършено основно образование. За помощник-възпитатели кандидатите трябва да са със средно или по-високо образование. Ще бъдат направени две групи – 15 човека във Велико Търново и 12 в Полски Тръмбеш. Младежите ще преминат през обучение по професионално ориентиране, мотивация, както и за работа в екип, след което е втората част на професионалното обучение в детските заведения. Партньори на синдиката по проекта са общините.

Втората група безработни са над 50-годишни с поне основно образование. След базисно обучение те ще минат курс за професията болногледач. Ще се оформят три групи от по 15 човека. Партньори са МОБАЛ “Д-р Стефан Черкезов” във Велико Търново, МБАЛ “Св. Иван Рилски” в Горна Оряховица и железничарската община.

По време на обучението си курсистите ще получават стипендия за всеки присъствен ден. Накрая се държи изпит, след който се издава удостоверение за успешно преминало професионално обучение. 40 на сто от успешно завършилите ще може да започнат работа за три месеца. За периода на стажуване курсистите ще получават минималната заплата, която към момента е 360 лв.

Здравка МАСЛЯНКОВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново