По-малко увеличение на такса битови отпадъци предлагат общинските съветници от БСП

Публикувано на пт, 10 Дек. 2021
215 четения

Увеличението на такса битови отпадъци да бъде по-малко от предвиденото от Община Велико Търново. Това предлагат общинските съветници от групата на „БСП за България, АБВ, Движение 21“ в местния парламент. Както „Янтра ДНЕС“ писа общинската администрация планира от догодина такса битови отпадъци да се увеличи с 31 % или от 1,3 промила да стане 1,7 промила върху данъчната оценка. Посочените мотиви за повишението са ръста на минималната работна заплата, скока на цените на горивата и инфлацията спрямо периода, за който са правени разчетите. От БСП предлагат за Велико Търново таксата за битови отпадъци от 1,3 промила да стане 1,5 промила за жилищни и вилни имоти на граждани, както и жилищните имоти на юридически лица и търговци. В предложението си посочват, че в кризисна година е немислимо рязкото увеличаване на такса битови отпадъци. Също така според тях подобно поскъпване крие опасност процесът на намаляване събираемостта на ТБО да се задълбочи. В допълнение посочват, че повишението на таксата е неминуемо, но това трябва да се осъществи плавно и предвидимо за гражданите.

„Необяснимо е пропуснато, че през последните 6 г. в периода 2015 – 2020 г. дейностите са дофинансирани със 7 615 000 лв. общински приходи от други данъци и такси. Само за 2022 г. съгласно План сметката се предвиждат нови 3 570 000 лв. за дофинансиране от други общински приходи“, посочват съветниците от левицата. В предложението си, внесено във Великотърновски общински съвет посочват още, че от 2017 г. досега са поставяли на дневен ред проблема с финансирането на дейност „чистота“. Вариантите според тях са два – справедливо заплащане, съобразно генерирания отпадък по нова методика, която все още се отлага, или плавно покачване на таксата.

„С всяка нова бюджетна прогноза се предвижда приходите от ТБО да се увеличават, за да достигнат за 2023 г. 41,4 % спрямо 2022 г., което в абсолютно число е 2 772 000 лв. В същото време при похарчени над 40 млн. лв. за чистота през последните 5 г. не е представен и ред пред Великотърновски общински съвет относно законосъобразност и резултатност на разходите, система за отчетност и контрол на дейностите“, посочват още съветниците от БСП. В тази връзка предлагат Великотърновски общински съвет да поиска целева проверка от Агенцията за държавна финансова инспекция /АДФИ/ за периода 2017-2021 г. Предложението на левицата предстои да бъде гласувано на предстоящото заседание на местния парламент.

Весела БАЙЧЕВА

 

loading...
Пътни строежи - Велико Търново