Певиците от Добри дял скоро посрещат юбилей с нови носии

Публикувано на чт, 12 февр. 2015
933 четения

С нови пъстри български традиционни носии се сдобиха 14 самодейки от лясковското село Добри дял. През април миналата година добридялското читалище „П. Р. Славейков-1903” кандидатства по обявената от Министерство на културата сесия за целево финансово подпомагане дейността на народните читалища. По направление частични ремонтни дейности по сградите и вътрешен интериор на сценичните и библиотечни пространства, добридялските дейци на културата не бяха подпомогнати, но за художествено-творческа дейност и закупуване на носии и сценично облекло те се сдобиха с частично одобрение и им бяха отпуснати 1 500 лв. за ушиване на народни носии за самодейките от женската певческа група. Крайният срок за приключване на проекта беше края на януари 2015 година. И така от няколко дни женската певческа група вече има красиво извезани ризи, сукмани и пъстри престилки – нови премени, които са голяма радост за очите и затова с трепет жените чакат скорошна изява, за да се порадват на новата си придобивка. Всички певици са благодарни най-вече на Теменужка Иванова – управителката на Фирма „Лили стил”- гр. Плевен и на нейния колектив, които вложиха голяма любов и майсторство в ушиването на прекрасните носии. Всички са освен красиви, също и точно по мярка и удобни, а това е също много важно за народния изпълнител. Певиците благодариха също и на кмета на община Лясковец д-р Гецова за подкрепата по спечелването на проекта. Читалищното настоятелство с получаване на новите премени, пожела на самодейките да са живи и здрави, да продължават да пеят и да носят още много отличия и достойно и с самочувствие да представят родния си край с красивите нови носии.

Художественият ръководител на групата Живка Иванова и самодейките работят целогодишно, с младежки дух, за да поддържат певческите традиции, както в родното си село Добри дял, така и да спомагат да се популяризира и развива фолклорното богатство и на общинско и национално ниво. Най-възрастната певица Пенка Ненова е на 84 години и е солистка на групата, а най-младото попълнение Теодора Тодорова е едва 18-годишна. Заедно с майка си Илияна Тодорова се изявяват като индивидуални изпълнителки на народни песни. Те се представят във всички форуми и песенни празници, заедно с по-възрастните самодейки от Добри дял. През изминалата 2014 година добридялската певческа група взе участие в Общински празник на песенното изкуство в Драгижево, в празника на хумористичната песен в Етнографски комплекс „Етъра”, във фестивала на хайдушката песен в Мерданя, в Преглед на пенсионерската художествена самодейност в Златарица, в „Евро-фолк 2014” в Китен, в козаревския празник на кокошата чорба, във фолклорния празник „На мегдана” с. Писарево, в Празник на песенното изкуство в село Янтра, в „Искри от миналото” в гр. Априлци и във всички мероприятия по празничния календар на местното читалище. Желанието на самодейките за достойно представяне на селото и общината е огромно. За своя труд те получават за награда грамоти, дипломи, аплодисментите на публиката и духовна наслада от покоряващата сила на песента.

Вече започнаха и репетициите по подготовката за предстоящия празничен юбилей, посветен на 15 години от създаването на Женска певческа група и събитието е насрочено за месец май, съобщи секретарят на читалището Веселина Събева.

loading...
Пътни строежи - Велико Търново