Пет значими годишнини почетоха лясковчани в Петропавловската обител

Публикувано на пн, 11 май 2015
1243 четения

На 11 май, в Деня на солунските братя Кирил и Методий, празнуван по стар стил, в лясковската Петропавловска обител се състоя кръгла маса на тема „Силата на вярата”. Проявата бе организирана от община Лясковец и клуб „Родолюбие” при СОУ „Максим Райкович”, с научен ръководител Марийка Давидова. Датата не бе случайно избрана, тя съвпада и с откриването на първото Висше богословско училище по българските земи, което се случва на 11 май през 1874 година.

С презентации по темата се включиха местния свещеник отец Богдан Арабаджиев, който обясни що е схизма и какво е нейното място в българската църковна история и ученици, членуващи в клуб „Родолюбие”. Кръглата маса бе открита от ръководителя на младите краеведи Марийка Давидова. Пет важни годишнини от историята на България и родния Лясковец бяха почетени от събралите се краеведи, родолюбци и приятели на историята. Гости бяха председателят на общинския съвет в Лясковец Даниела Арабаджиева, заместник-кметът Георги Петров, директорът на гимназията Николай Кожухаров, общински съветници, учители, бивши краеведи и граждани.

Първият важен момент в историческата беседа бе доклад, разкриващ обширно темата за приемането на християнската религия, тъй като тази година България чества 1150 години от покръстването на българите. „Княз Борис Покръстител” бе темата, която разви ученикът Свилен Цонев. Отбелязването на 1145 години самостоятелна българска църква и 145 години от възстановяването на Българската екзархия са другите две бележити дати, на които отдадоха почит лясковчани. Петър Ангелов докладва по тема „Българската църква през Средновековието”, а Иван Андонов – „Православната църква и християнската вяра в годините на турското господство”. Християна Зангова направи изчерпателен доклад на тема „145 години Българска екзархия”, а Йоана Иванова поднесе богат материал за един от най-важните стълбове в запазване на вярата – Иларион Макариополски, по чиято идея е открито първото българско духовно училище, именно в Лясковския манастир „Св. Св. Петър и Павел”. Мария Мънгова пък разкри любопитни факти от историята на нашата обител и наблегна на значението на манастира като едно от най-важните духовни средища в живота на лясковчани и изобщо на българите, учили в семинарията, въпреки краткото й съществуване. В Петропавловската обител, където пръв ректор на духовната семинария е Недю Жеков бе почетена и 175-ата годишнина от рождението му. За живота и делото на Недю Жеков разказа Даниел Димитров, а за манастира като център на бунтове, въстания и средище на революционен дух, експозе поднесе Делян Добрев. Идейният замисъл на кръглата маса обобщи с много дълбоки разсъждения единадесетокласникът Ивайло Иванов, който беше подготвил разработката „Манастирът Св. Св. Петър и Павел в Лясковец – символ на силата на вярата”. Учениците, поднасяйки своите материали, свързани с Петропавловския манастир засегнаха и още един важен факт, който малко лясковчани знаят, а именно, че в нашия манастир е създадено преди 90 години и Певческо училище.

Децата зарадваха монахините със символичен подарък – в знак на благодарност за гостоприемството те поднесоха на сестра Магдалена голям църковен календар.

loading...
Пътни строежи - Велико Търново