Пенсионерският клуб в Козаревец отпразнува рожден ден в Деня на народните будители

Публикувано на вт, 1 Ное. 2022
202 четения

Двоен беше празникът на възрастните хора от клуб „Здравец“ в село Козаревец. На връх Деня на народните будители, членовете на културния клуб на пенсионера отбелязаха 38-ма годишнина от основаването на своята организация. Празникът се състоя във втория дом на хората от третата възраст и бе открит от председателя на клуба Дочка Габровска, която с вещина и ентусиазъм води културния живот на организацията повече от 10 години. Тя направи кратка презентация за историята на клуба и развоя на клубната дейност, поздрави всички бивши учители членове на „Здравец“ и благодари на деятелите, които помагат през годините на пенсионерската организация. Благодари и на спонсорите, които оказват подкрепа на възрастните хора при организирането на празници като днешния – семействата Гогови, Караджови, Цветомил Пенчев и Николай Василев, както и на кръстницата на клуба Георгина Недева. Представителите на златната възраст посветиха и емоционална програма на българските будители в миналото и на тези, които в настоящето продължават да развиват културните традиции и да съхраняват българския фолклор. Именно те, със своя опит и мъдрост, са част от съвременните будители, защото увличат след себе си младото поколение и го учат на достойнство, на обич към род и език и помагат на младите да съхраняват културното ни наследство. Песенна музикална програма поднесе за всички присъстващи Група за обработен фолклор „Авлига“, която функционира към клуба и читалището в селото. Самодейките изпяха две от любимите си песни, тематични с празника – „Козаревец“ и „Приятели“, а поетичен рецитал направиха ученичките Елица Михайлова и Деница Дикова, които изпълниха стихове за будителите.

Почетни гости на празника бяха кметовете на община Лясковец и село Козаревец д-р Ивелина Гецова и Красимира Колева. Те поднесоха своите подаръци и поздравления към възрастните дами и господа. Подаръци и поздравления хората от третата възраст получиха и от секретаря на местното читалище „Земеделец-1899“ Йорданка Андреева, от спонсори и от кръстницата на клуба.

Пенсионерският клуб е създаден през далечната 1984 година. На първи ноември залата на старото читалище, където днес се помещава пенсионерският клуб, приютява 76 ентусиасти пенсионери, обединени от идеята да учредят Клуб на пенсионера, подкрепяни от тогавашния кмет Илия Дечев. Първи председателстващ организацията е Христо Събев, а идеен поддръжник и спомоществовател в тази благородна инициатива става Елена Пенева. Тя има честта да открие като кмет на Козаревец обновената сграда и помага за оборудването и обзавеждането на клуба. По-късно залите му се разширяват със съдействието на кмета Парашкев Парашкевов и днес помещението може да побира всички членуващи в клуба пенсионери, които за момента са сто души. Към клуба е сформирана и музикална група, която дълги години носи името „Младост“. По-късно Групата за народни песни се именува „Авлига” на името на събора в Обединение, от който самодейците имат най-много награди и в който участват от самото му създаване до днес. Кръстник на състава е доц. Митко Димитров – преподавател в катедра „Музика“ на ВТУ. Освен певческа, към клуба е сформирана и кулинарна група, чиито успехи през последното десетилетие са пример и емблема на селото. Последният голям успех на кулинарите е представянето им преди седмица в есенния фестивал в румънския град Виделе, посветен на плодородието и балканските барбекю-специалитети.

За историята и за успехите си разказват днес съвременните стопани на пенсионерския клуб в Козаревец, които достойно продължават да пишат летописа на своя клуб, споменавайки и възхвалявайки делото на първо основателите, но и с надеждата идните поколения млади будители да продължат техните дела. Всички факти, събития и спомени, както и богат снимков материал, са събрани през последните десет години в Летописна книга, която се води от председателката Дочка Габровска, а медалите и отличията на самодейците оформят Дърво на славата в клуба, което “разлиства клони” все повече и повече.

loading...
Пътни строежи - Велико Търново