Пенсионерите от Джулюница честваха 35 години клуб

Публикувано на ср, 30 Сеп. 2015
887 четения

Красиво тържество в навечерието на Международния ден на възрастните хора организираха от клуб „Златна есен” по повод 35 години от основаването на организацията. Празникът на хората от третата възраст събра много гости в залата на селското читалище. Да ги поздравят с важната годишнина, в Джулюница пристигнаха временно изпълняващият длъжността кмет на общината Диянка Бобева-Михайлова, председателят на съюза на пенсионерите Калина Цацова, Иван Арабаджиев – председател на съюза на общинските читалища, председатели на пенсионерски клубове и читалища от общината, управителят на Домашния социален патронаж Ваня Табакова и др. Настоящият председател на клуба Димитър Славев откри празника с доклад за създаването и дейността на пенсионерската формация. Той изброи имената на около 20 ентусиасти, поднасяйки им почетни грамоти – в знак на благодарност за неуморния им труд и желанието им за изява.

Дейността на клуба започва на 15 септември 1980 г. в село Джулюница, където по инициатива на  Гани Дунев, Стоян Рахнев, Йорго Стратов, Марийка Махлянова, Еньо Енев и Кина Тонева се основава  клуб на пенсионера „Златна есен”. Първият председател на клуба е инициатора за създаването му Гани Дунев. Първоначално клубът се помещава в къщата на Невянка и Доси Досеви. Дейността  се  състои в организиране на сбирки, седянки и почерпки. През 1990 година Общински съвет-Лясковец  подпомага дейността на клуба, като предоставя  за безвъзмездно ползване сградата, в която в момента се помещава клуба. С всяка изминала година членовете се увеличават. Започват да се отбелязват национални, общоселски и християнски празници и обичаи, рождени дни и годишнини. Организират се дарителски акции и подпомагане на нуждаещи се хора.

През април 2000 г. към клуба се създава певческа група, която първоначално е с художествен ръководител и музикален съпровод на акордеон Димитър Маринов. По-късно  групата започва да работи и с Петър Георгиев, със съпровод на гайда и с Петьо Кирев – на акордеон. Певиците изпълняват народни песни и стари градски шлагери. Певческа група „Ален божур” и Вокална група за стари градски песни „Пей сърце” вземат участие и в предаванията на телевизия СКАТ в гр. София – „От българско, по-българско” и „Ако зажалиш”. На 13 април 2015 г., на най-големия християнски празник „Възкресение Христово”, певиците отбелязаха 15-годишен юбилей. През месец октомври 2002 г. се сформира и театрална група към клуба на пенсионера, която изпълнява различни пиеси и сценки по празници. За тези 35 години клуба е провел редица срещи с други пенсионерски клубове с цел обмяна на опит и поддържане на приятелство.

Със званието „Почетен член” на клуба през годините са удостоени: Кина Тонева, Йорданка Илиева, Димитър Маринов, Иванка Проданова и Стоян Вачев и посмъртно Влади Йоргов  и  всички бивши председатели на клуба.

За 35-ата годишнина на пенсионерския клуб поздравления с песни от репертоара си поднесоха и вокалната група, и групата за шлагерни песни, а специален поздрав към баби и дядовци с тематични песнички за възрастното поколение, изпълниха децата от ЦДГ „Сладкопойна чучулига”. Празникът се осъществи с подкрепата и спонсорството на община  Лясковец, читалище „Пробуждане-1896”-Джулюница, Румен Стойков, Иван Първанов, Кирил Дончев, Стоян Вачев, Минчо Минчев, Игнат Енчев, Стоян Рахнев, Ралица Рашева, Радослав Жеков, Иван Иванов, Захари Русев, Веска Ковачева, Снежана Хамова, Митю Стоянов.

Празничната торта със свещичките и фойерверките бе оставена за края на тържеството, когато празнуващи, гости и публика запяха заедно песента „Честит рожден ден”.

loading...
Пътни строежи - Велико Търново