Пенсионери от лясковското село Драгижево честваха 20 години клуб

Публикувано на вт, 8 Сеп. 2015
1050 четения

На един от най-хубавите християнски празници – Малка Богородица, драгижевският пенсионерски клуб „Вяра” отпразнува своя 20-годишен юбилей. За тържеството на възрастните хора се събраха много гости, сред които кметът на общината д-р Ивелина Гецова, председателят на местния парламент Даниела Арабаджиева, селският управник Цоньо Трънков, председателят на съюза на пенсионерите Калина Цацова, председателите на всички пенсионерски клубове от общината и управителят на домашния патронаж в Лясковец. Настоящият председател на клуба Йорданка Балашева откри празника, като благодари на всички, работили неуморно през годините от създаването на клуба до днес.  Първият председател Невянка Кирева и певицата, солистка на групата за обработен фолклор при клуба и селското читалище Стефка Манукян, рецитираха патриотични стихове и пресъздадоха легендата за възникването на селото и именуването му на името на смелия Драгич войвода. Младите певици Мелиса Ахмедова и Виктория Данева, в трио със Стефка Манукян, откриха концертната програма за празника с „Песен за Драгижево”, след което всички официални гости поднесоха своите подаръци, цветя и поздравления към юбилярите. Първа поздрави д-р Гецова, а след нея и управника на селото и гостите от Джулюница, Добри дял, Козаревец , Лясковец, Мерданя и Златарица, както и местното читалище в лицето на председателя Мария Петрова. От общинския  кмет д-р Гецова пенсионерите получиха луксозна кафе-машина, от селския кмет допълнение към народните носи – красиви забрадки, а от представители на арендатори в селото – „Стрела – 92” – Йордан Йорданов,  Иван Кирилов Стефанов, Стефан Савов Димитров, подаръкът беше столове за клубната зала. Своят принос – събрана парична сума, предоставиха и членовете на общинския Съюз на пенсионерите, а спонсори като фирма „Стефанов” – Иван Стефанов и „Агро-тим” – Тодор Христов,  подпомогнаха възрастните хора за празничната им почерпка на рождения ден.

Над 50 клубни членове присъстваха на тържеството, за да аплодират певческата група на домакините, която ги поздрави за 20-тия рожден ден на втория им дом. Домакинстващите самодейки бяха подкрепени в песенната си изява-поздрав от своите колеги от село Миндя – Вокална група за стари градски песни „Есенни цветя”. Поздрав с народна песен към възрастните изпълниха техните приемници, най-малките самодейки от Драгижево – петгодишните Даяна и Надежда, а малко по-големите Цветан Илиев и Виктория Данева рецитираха стихове в чест на възрастните си приятели.

Преди пенсионерите да разрежат празничната си торта, председателят на клуба връчи на най-изявените и активно работещи членове грамоти за техния ежедневен принос в обогатяването на културния живот на организацията. Сред наградените бяха първият председател и активист и до днес – Невянка Кирева, ръководителят на групата маестро Цветанка Христова, Мария Бешева, Стефка Манукян, Марин Суванджиев и други. Именно Невянка Кирева през далечната 1995 година събира 50 подписа на желаещите да членуват в клуб на пенсионера в Драгижево и така слага началото. За база е одобрено помещение в източното крило на читалището, а за пръв уредник на клуба е назначена Павлина Шикаланова, която успява да създаде задушевна атмосфера. Сформира се и вокален състав, днес Група за обработен фолклор. Честват се забележителни дати, свързани с историческото минало, не се пропуска организирането на ритуали, свързани с традициите и обичаите на селото като Бабинден, Трифон Зарезан, Баба Марта, Ден на самодееца, Осми март, тържества по случай Коледа и Нова година. Честват се и юбилейни годишнини на пенсионери от клуба, като в този период през 2000 година на 20 април е отбелязан 100-годишен юбилей на Яна Недялкова.

Многобройни са и наградите от участия на групата на национално, регионално и общинско ниво във фестивали и събори като „Сребро в косите, младост в душите”, в Старопланински фолклорен фестивал, в Преглед на пенсионерската самодейност в Златарица – форуми, откъдето певиците носят първи места и лауреатски звания. От Евро-фолк „Черно море” няколкократно получават Диплом за съществен принос при съхранение и развитие на българските традиционни народни изкуства, а от фестивали в Етъра, Китен, Хисаря получават също престижни награди. С изпълненията си съставът в Приморско печели златен медал, лауреатска грамота и приз за участие в Европейското надпяване, а в Евро-фолк „Жива вода” – групата се сдобива с титлата вицешампион и със сребърен медал в раздел „Обработен фолклор”. Певиците са носители и на „Златен Орфей” от Приморско през 2012 година, а солистката Манукян печели среброто с песента за Драгижево. В кулинарните си изяви сръчните драгижевчанки неведнъж са печелили призови места от конкурси и надпревари като „Пъстра трапеза на гости в Джулюница” – първо място за Златка Йоргова през 2009 година, участие на Марийка Катърова в националния кръг на пътуващия фестивал, а последните престижни награди са от тазгодишното им представяне на фолклорно-кулинарния фест в село Пряпорец, където имат завоювано 3-то място и бронзов медал в надпяването и 1-во място и „Диплом за уникалност на българско традиционно ястие” за автентичната рецепта  „Каша от гроздова  шира”, приготвена от Марийка Катърова.

 

 

 

loading...
Пътни строежи - Велико Търново