Пенсионери от Лясковец честваха 20 години клуб

Публикувано на чт, 27 авг. 2015
1360 четения

Пенсионерски клуб „Мазневска чешмичка” в Лясковец отпразнува своя 20-годишен юбилей. За тържеството на възрастните хора се събраха много гости, сред които народният представител Клавдия Ганчева, кметът на общината д-р Ивелина Гецова, председателят на местния парламент Даниела Арабаджиева, председателят на съюза на пенсионерите Калина Цацова, председателите на всички пенсионерски клубове от общината и основния спонсор на празника – управителят на «Димитров-Поли-М». Настоящият председател на клуба Сийка Камбурова откри празника с обширен доклад за създаването и дейността на пенсионерската формация през 20-те години съществуване. Пръв поздрав към възрастните хора отправиха деца от НУ «Никола Козлев», рецитирайки стихове в чест на възрастните си приятели. От няколко години между поколенията се осъществява трайна дружеска връзка и доказателство за това е фактът, че всеки празник ученици и пенсионери организират и отбелязват заедно. След специалните пожелания на децата, последва цяла поредица от поздрави, куп цветя и подаръци. Депутатът от ГЕРБ Клавдия Ганчева поздрави присъстващите и връчи на председателя парична сума за закупуването на необходимите за клубната зала столове, а кметът д-р Гецова вплете в сърдечния си поздрав и пожелание за топлина, поднасяйки своя «топъл» подарък – нова камина за студените зимни месеци. Фойерверки и 20 свещички горяха в празничния подарък на Сладкарска къща «Деметра», а веселия пламък  в душите и доброто настроение на всички подпалиха с изпълненията си домакините от певческата група «Росна китка». Преди пенсионерите да разрежат празничната си торта, председателят на клуба връчи на най-изявените и активно работещи членове грамоти за техния ежедневен принос в обогатяването на културния живот на организацията.

Имената на около 30 ентусиасти изброи Сийка Камбурова, поднасяйки своята благодарност към тях за неуморния им труд и желанието им за изява. Тя припомни обаче пред присъстващите и неоспоримите заслуги на предшествениците, създали преди 20 години пенсионерски клуб «Мазневска чешмичка». Това се случва на 10 май 1995 година, като основател и председател в продължение на 15 години е Петко Габровски. Заедно с него инициатори и първоучредители са Стефка и Бояна Койнакови, Вълослав Стратев и тогавашният кмет Христофор Калянджиев. В клуба първоначално са членували 58 души, а днес броят им е нарастнал двойно – 130. От 2009 година до днес председател на клуба е Камбурова, като нейна най-голяма заслуга е създаването на певческа група, каквато до тогава не е съществувала. Първоначален ръководител на ВГ «Росна китка» е Стоянка Хлестева, а днес тя се ръководи от Живка Стоименова. За пет години съставът професионално израства и днес е на много добро певческо ниво. Не спират участията в различни национални фестивали, събори и общински изяви, а резултатите са редица награди и признанието на публиката. С помощта на дарители и общинското ръководство съставът има и подходящи народни носии. Самодейките са и перфектни кулинарки и се включват редовно и в местните и извънобщински кулинарни надпревари. Групата работи напоследък с младия фолклорист и пазител на традициите Петър Георгиев, който подкрепя певиците и ги насочва в амбициите им за обогатяване на репертоара и разширяване полето за изявите.

През последните години все повече нараства броят на възрастните, желаещи да членуват в него. С това нараства и необходимостта от разширяване на помещението, в което хората от третата възраст намират блага дума и разтуха. В началото на 2013 година клубът беше разширен, освежен, направена бе и нова подова настилка, вътрешно интериорно подобрение, декоративна украса, старинен битов кът, табло със снимков архив и сбирка на наградите и отличията на певческия състав. Това стана с помощта на общинското ръководство, спонсори и безвъзмездния труд на Борис Балджиев, Георги Стефанов, Георги Кондев, Антон Стоянов и други. Голяма заслуга за развитието на многообразните дейности в клуба има и дългогодишният уредник Зоя Милушева, както и учителката Кремена Енчева, която гради успешно моста между поколенията. Енчева и нейните възпитаници изучават обичаите, съпътстващи празници като Бъдни вечер, Коледа, Трифон Зарезан, Сирни Заговезни, Великден, Еньовден и Никулден и това става, благодарение опита на възрастните баби и дядовци. В съвместни инициативи с хората от третата възраст, младите краеведи от клуб „Родолюбие” с научен ръководител Марийка Давидова, също реализират успешно своята изследователска дейност в областта на етнографията, историята и краеведството. Успешно е сътрудничеството на пенсионерите и с общинския социален патронаж и червенокръстката организация в благотворителните дела по светлите християнски празници Коледа и Великден.

 

loading...
Пътни строежи - Велико Търново