Павликени е победител в конкурса „Екообщина“

Публикувано на чт, 12 Окт. 2017
251 четения

Павликени е победител в конкурса “Екообщина”, който бе  организиран от Френското посолство в България. Градът е класиран първи в категорията “Устойчиво управление на водите – община с население над 10 000 жители”.

Церемонията по връчване на статуетките се проведе в сряда във Френския институт в София,. На нея присъстваха  министрите на МОСВ и МРРБ, а също и  кметове на отличените общини.

Като домакин, посланикът на Франция Ерик Льобедел връчи приза на инж. Емануил Манолов, като подчерта ангажираността на  Павликени за образцовите инициативи, които са организирани. От своя страна инж. Манолов припомни, че в общинския център е подменена близо 1 /2 от водопроводната мрежа. Отпадните води вече се събират и пречистват, благодарение на новата  пречиствателна станция  с довеждащ колектор. Общо близо 35 млн. лв. са инвестирани във ВиК сектора в града.

Конкурсът „Екообщина“ е резултат на партньорството между Франция и България за насърчаване на общините да реализират проекти в сферата на устойчивото развитие. Затова по регламент градовете се състезават в четири категории – „Устойчиво управление на водите“, „Устойчиво управление на битовите отпадъци“, „Устойчива мобилност“ и „Енергийна ефективност на сградите“.

 

Вася ТЕРЗИЕВА

Сн. архив

loading...
Пътни строежи - Велико Търново