Отложиха делото за легитимността на Общото събрание на Стопанската академия в Свищов

Публикувано на вт, 7 юли 2015
1453 четения

Административен съд – Велико Търново, отложи делото за легитимността на Общото събрание на Стопанската академия в Свищов, избрало за ректор проф. Теодора Димитрова на 28 май. Причина за това е прието от съда искане за изготвяне на повторна експертиза от директора на Бюрото по труда в старата столица Обрешко Нечев, който е определен като вещо лице в процеса. Още на предното заседание му бе възложена задача да направи анализ на трудовите договори и сключените към тях приложения на 118 членове на Общото събрание.

Целта на експертизата е да изясни доколко е спазен определения от Академичния съвет на ВУЗ-а квотен принцип за участие в събранието. Според представеното от Нечев заключение, което бе изслушано днес от съда, проблем има единствено при преподавателите. Двама от хабилитираните и 11 от нехабилитираните не отговарят на изискванията, според експертизата.

Заключението обаче бе остро оспорено от четирима адвокати, представляващи членове на събранието. Според тях Нечев си е позволил да излезе от чисто аналитичната задача и е поставял правни изводи относно легитимността, каквито може да прави само съда. Затова те изискаха повторно изготвяне на експертизата, като им бъде даден и 10-дневен срок, за да представят писмено исканията си за конкретни задачи при нейното изготвяне. На Нечев ще трябва да се предоставят допълнително не само допълнителните споразумения, но и самите трудови договори, които ще трябва да се приложат като доказателства по делото.

Още в началото на заседанието възникна спор поради ненормалния от правна гледна точка статут в процеса на проф. Иван Върбанов. Той, заедно с доц. Иван Марчевски, проф. Георги Иванов и доц. Тодоров Кръстевич, внесоха жалбата, с която легитимността на Общото събрание бе оспорена. Впоследствие обаче проф. Върбанов бе посочен за временен ректор от министъра на образованието, а Върховният административен съд потвърди назначението му. По този начин, проф. Върбанов се оказва едновременно жалбоподател и ответник. Съдия Евтим Банев, който е председател на състава по делото постанови временният ректор да бъде заличен като жалбоподател и ход на делото да се даде.

Въпреки, че за заседанието бяха поканени всички 139 членове на Общото събрание, като свидетели се явиха само шестима. Техните показания влязоха в пълно противоречие – трима твърдяха, че събранието е било напълно легитимно, а други трима – че всичко е било предначертано и нагласено.

Пламен КАРАИВАНОВ, сн. Даниел ЙОРДАНОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново