Откриха паметник на първия български генерал Сава Муткуров във В. Търново 

Публикувано на пт, 6 сеп. 2019
723 четения

Паметник на първия български генерал Сава Муткуров беше открит в Деня на Съединението във В. Търново. Мраморният бюст на бележития търновец е изработен преди 100 г. по поръчка на сина и дъщерята на генерала, а преди няколко месеца беше дарен на обществеността от неговите наследници. Паметникът в парк „Марно поле“ беше открит от кмета на старата столица инж. Даниел Панов, заместник-кмета проф. Георги Камарашев заедно с правнука на ген. Муткуров Александър Кирков и неговата съпруга Парашкева. Мястото за издигането му не е случайно, тъй като именно от „Марно поле“ са тръгвали колоните на 18-ти Етърски полк по бойните полета да бранят България, подчертаха инициаторите на родолюбивата идея.

Великотърновският митрополит Григорий отслужи заупокойна молитва, след което освети паметника. „Това е нашата почит и уважение към неговото дело“, подчерта кметът инж. Даниел Панов. Той връчи Старопрестолна грамота на Инициативния комитет „Сава Муткуров”, чиито председател е заместник-кмета проф. Георги Камарашев.

„Днес е национален празник, но е празник и за В. Търново, защото историята извади от забвение и постави на пиедестала на българските герои един велик българин и велик търновец – ген. Сава Муткуров. Днес е неговият ден, защото той е един от инициаторите и военен стожер на Съединението. Заедно с неговите войски прикрива границата на България с Турция, за да запази Съединението. Този човек в тежките времена на безкняжие заедно с други бележити търновци – Стефан Стамболов и Георги Живков, са регенти и управляват държавата. Като министър на войната изгражда новата българска армия, превъоръжава я и я подготвя за следващи победоносни войни“, заяви заместник-кметът проф. Георги Камарашев.

Старопрестолна грамота получи и Александър Кирков за направеното дарение. „Безкрайно съм щастлив, че най-накрая ще има паметник на Сава Муткуров. Чувствам се горд за това, че ще излезе от забвение един голям българин. Бюстът е бил на гроба на генерала. Но и тогава, както и сега е имало вандали, които са го съборили на земята. В резултат на това има леки повреди, но моята баба решава да го прибере, за да го запази за поколенията. Съхранявахме го близо 60 г.“, с вълнение сподели Александър Кирков. „Досега не сме предлагали на никого бюста за изграждане на паметник, защото не знаехме, че някой се интересува от живота и делото на Сава Муткуров. След като прочетохме за инициативния комитет се свързахме с тях и веднага направихме връзка. Срещнахме се в дома ни в София, където им показахме бюста, както и други лични вещи, които пазим като семейни реликви – ордени и награди“, сподели Парашкева Киркова. Тя допълни, че са пазили бюста на ген. Муткуров с гордост и с нетърпение са чакали момента, в който отново ще бъде достояние на обществеността и признателните граждани.

Сава Муткуров е роден на 16 декември 1852 г. в Търново. Участва като доброволец в Сръбско-турската война от 1876 г. През Освободителната война от 1877-1878 г. е командир на рота в 54-и пехотен Мински полк. Проявява героизъм в боевете при превземането на Свищов и удържането на Шипка. По време на Сръбско-българската война командва десния фланг и центъра при настъплението към Пирот. Началник е на войските, които се сражават на Царибродската позиция. Ген. Муткуров активно участва в подготовката и извършването на Съединението. Получава три ордена за изключителни заслуги – “За храброст” първа степен и четвърта степен, “Свети Александър” първа степен без мечове и втора степен с мечове, “За заслуга” – сребърен. Първият български генерал умира на 15 март 1891 г. в Неапол и е погребан в църквата “Свети Спас” в София.

Идеята за изграждане на паметника е на заместник-кмета проф. Георги Камарашев и се заражда през лятото на миналата година. Около нея обединява и други общественици в Инициативен комитет – адвокат Николай Илчев, проф. д.х.н. Михаил Харалампиев, проф. Милко Палангурски, полк. Марко Златев, финансистът Венелин Иванов и др. Няколко месеца след обявяване на родолюбивата идея с тях се свързват семейство Киркови от София, които предоставят бюста на Сава Муткуров. Монументът, който е с размери 60 на 60 см е почистен и реставриран от скулптура Денислав Сираков. Другият бюст, изработен от Сираков ще бъде изложен в специална зала в Регионалния исторически музей, където ще бъде създаден кът с търновските регенти.

Любопитен факт е, че мраморният бюст е дело на прочутия италиански скулптор Винченцо Йераче. Свидетелство за това е откритият преди дни надпис в основата на бюста V. Jerace 1894. Изработен е от карарски мрамор – един от най-хубавите материали, с който е работил Микеланджело. Авторството на Винченцо Йераче превръща паметника на ген. Муткуров в уникално произведение на изкуството, което е единствено в България. От едноименния комитет се надяват, освен като памет за видния търновец, това място да се превърне и в поредната туристическа забележителност във Велико Търново.

Весела БАЙЧЕВА

Сн. Даниел ЙОРДАНОВ

 

loading...
Пътни строежи - Велико Търново