Откриха хеликоптерната площадка във великотърновската болница

Публикувано на пн, 15 апр. 2024
1011 четения

Областната болница във Велико Търново е първото държавно лечебно заведение, което вече разполага със своя хеликоптерна площадка. Тя беше открита официално в присъствието на председателя на здравната комисия в Народното събрание проф. д.-р Костадин Ангелов, зам.-министъра на здравеопазването доц. д-р Петко Стефановски, зам.-министъра на транспорта Анна Михнева-Натова и др. официални гости.
В словото си при откриването директорът на болницата д-р Даниел Илиев не скри гордостта си, че след три десетилетия търновската болница отново възстановява своята площадка. Заедно с обновеното Спешно отделение в болницата вече се обособява един хъб на спешна медицинска помощ, която ще даде по-голяма сигурност на пациентите не само от Великотърновска област. Тя ще може да се използва за спасяване и на пострадалите при пътно-транспортни произшествия на това важно средищно кръстовище на Северна България. Проф. д-р Костадин Ангелов обясни, че търновската болница е една от най-натоварените в страната и поради това с изграждането на хеликоптерната площадка ще се даде възможност за спасяването на повече човешки животи. Той пожела на ръководството на лечебното заведение да надгражда вече постигнатото и сподели, че след една година България вече ще има комплектована изцяло въздушна спешна помощ. Зам.-министър Анна Михнева-Натова пък съобщи, че хеликоптерната площадка във Велико Търново е седмата открита в България. Досега такива има в София – 3, по една в Русе, Варна и Панагюрище. Търновската болница обаче е първата държавна, оборудвана с такова съоръжение. До края на този месец шестимата пилоти трябва да завършат целия тренировъчен процес, след което ще бъдат проведени тренировки с медицинските екипи и до края на следващия месец вече ще могат да бъдат изпратени на първите си спасителни мисии.
Димчо Добрев, директор на държавния авиационен оператор „България Хели Мед Сървиз“, бе категоричен, че неговите екипи ще успеят да приключат навреме с тренировъчната подготовка. След това те ще бъдат тествани от проверяващ пилот, който ще даде становището си за нивото на тяхната подготовка. Той съобщи още, че с помощта на въздушната линейка разстоянието от Велико Търново до София вече ще бъде вземано за 45 минути, а до по-близките университетски болници за неколкократно по-кратко време, като по този начин се спази правилото за „златния час“ при пациенти с тежки сърдечни проблеми. По отношение на това, дали въздушните линейки имат възможност да извършват спасителни мисии и нощно време, Добрев отбеляза, че самото оборудване за нощно виждане: като осветление, очила за нощно виждане на пилотите и други прибори и уреди не били толкова скъпи и не били проблем за купуване и доставяне. Трябвало обаче пилотите да преминат през специално обучение, така че нощните спасителни мисии най-рано можели да се извършват през 2025 г. По отношение на това, дали хеликоптерите ще могат да оказват помощ на пострадали при ПТП на двата главни пътя: автомагистрала „Хемус“ и пътя Русе – Свиленград, шефът на авиооператора обясни, че там не може да се обобщава и че всеки случай щял да се решава индивидуално в зависимост от това дали в района ще има достатъчно добра възможност за кацане, както и дали няма да има препятствия, които да се наложи да бъдат преодолявани. Към момента са изпратени писма до кметоветe на населените места в Софийско, които да кажат има ли в техните райони подходящи места за изграждане на още площадки, върху които в случай на нужда въздушната линейка да може да се приземява.
Вертолетната площадка на великотърновската болница е работила активно до 90-те години на миналия век. Сега тя е разширена, реконструирана и приведена към европейския регламент. Размерите и са 40 х 40 м, а за кацането на въздушната линейка е предвидена зона от 19,5 м.
За изграждането на площадката Министерството на здравеопазването отпусна 120 хил. лв.
Проектантът на съоръжението Антони Търницов обяснява, че е предвидена всяка възможна реална ситуация, свързана с отказ на двигателите или агрегатите на хеликоптера, например.

Иван ГЕОРГИЕВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново