Отделението по неонатология получи модерно термолегло

Публикувано на пн, 3 юни 2024
552 четения

Отделението по неонатология в областната болница получи ценно дарение, термо легло от най-висок клас. Дарението е на Фондация „Докова и Доков за бъдеще“ и е на стойност над 20 хил. лв. „Да помагаме на най-малките, това е нашата кауза и затова сме се насочили към отделенсията по неонатология в различните градове. Първото дарение направихме за „Майчин дом“ в София, след това на болницата в Добрич, а болницата във Велико Търново е третата, на която правим такова дарение. Направихме проучване от какво има нужда местното неонатологично отделение и накрая взехме решение да купим това термо легло за новородените“, обясни председателката на фондацията Ирина Докова. Тя бе тук заедно с члена на Управителбния съвет Ана Тинева.
Началникът на отделението д-р Кина Николова не скри вълнението си от полученото дарение. „Какво по-хубаво от това да се дарява за запазване живота и здравето на нашето бъдеще, децата. В отделението имаме три реанимационни маси, но те са вече на по 20 години. Чрез това термо легло ще можем да извършваме аспирация, подаване на кислород и затопляне на бебето, както и отброяване на първите 60 секунди от самостоятелния му живот, които са много важни. Чрез него ние получаваме много добри възможности за реанимация на новородените“, каза д-р Николова.
Тя сподели още, че в отделението по неонатология имат нужда и от кувьози за бебетата, както и от млади кадри – лекари и медицински сестри, тъй като преобладаващата възраст на работещите била на около 50 години.

Иван ГЕОРГИЕВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново