Осма поредна година в Лясковец даряват храна на бедните

Публикувано на ср, 21 Дек. 2016
423 четения

 „Осем години с добри сърца” бе мотото на поредната изложба от ястия, които радват бедните граждани на Лясковец. Всяка година в навечерието на Бъдни вечер и Коледа в лясковската детска градина „Славейче” постни гозби приготвят с много любов екипът учители, помощният персонал и майките на децата, подреждайки ги в красива изложба. Благотворителната инициатива стана традиция за домакините, които със собствени средства приготвят своите специалитети. Екипът на директорката Елка Йорданова подрежда разнообразните блюда малко преди Бъдни вечер, оформяйки красива изложба в детската градина, след което храната се предоставя на Домашния социален патронаж в града. Управителят на патронажа Ваня Табакова разпределя всички ястия за най-бедните и уязвими групи, за самотни лица и хора в неравностойно положение. Това са предимно ползвателите на услугите на обществената трапезария в града и самотни хора в риск. Традиция е също с част от храната да бъдат зарадвани и монахините от Петропавловския манастир. През годините на благородния жест на жените са се радвали и хората, които неуморно се трудиха, докато течеше ремонта на детската градина, предимно социално слаби лица.

И тази година експозицията беше пребогата. 22 сръчни домакини с добри сърца сготвиха 45 различни гозби, за да зарадват за осми път своите бедни съграждани. Постните ястия, бяха експонирани в изложба, а на откриването й присъстваха кметът д-р Гецова, председателят на общинския съвет Даниела Арабаджиева и управителят на социалния патронаж Ваня Табакова. Табакова за пореден път благодари на благодетелите от името на хората, които всяка година с радост и сълзи приемат помощта, която стопля сърцата им в най-празничните студени и самотни дни. На богатата трапеза и този път ястията бяха изцяло постни, както повелява традицията за Бъдни вечер. Сръчните кулинарки бяха направили красиви баници, щрудели, кексчета, арменски сладки, печена тиква, различни видове пити, и пита Боговица, украсена с помощта на децата, тиквеници, варено жито, баклава, халва, качамак, лозови и зелеви сармички, зелници, салати, туршии, пълнени чушки с ориз, постни тикви, ориз със зеленчуци, леща, постно зеле и боб и много други лакомства.

За труда и хуманността на всички тези дами с добри сърца, директорката благодари и пожела да бъдат здрави, за да помагат и в бъдеще на своите съграждани. Жест на внимание и човечност дамите показаха и към децата със специални образователни потребности и деца от многодетни семейства, които зарадваха преди светлата Коледа с пакети с лакомства. С лични средства за закупуването на подаръците-лакомства се включи и кметът д-р Гецова.

 

 

loading...
Пътни строежи - Велико Търново