Осма национална балетна среща ще се проведе в Лясковец

Публикувано на вт, 14 апр. 2015
1257 четения

И тази година в Лясковец ще се съберат за традиционния балетен празник деца и младежи от различни краища на страната, за да покажат талант и красота на сцената на домакините. Празникът се организира за осми път и протича под патронажа на кмета на община Лясковец д-р Ивелина Гецова. Организатори са лясковското читалище „Напредък-1870” и Танцова школа „Ритъм” с художествен ръководител Валя Атанасова и финансово е подкрепен от община Лясковец.

За Осмата национална детско-юношеска балетна среща „Празник на балета – Лясковец 2015”, организаторите ще посрещнат гости от Варна, Велико Търново, Горна Оряховица, Пловдив, София и Шумен. Тя ще протече в два последователни дни – на 17 и 18 април и ще бъде посветена на Международния ден на балета 29 април.

В първия празничен ден домакините ще посрещнат своите гости с представяне на своята нова танцова композиция „Четирите стихии”, в която освен лясковската Танцова школа „Ритъм”, ще се включи и Танцово студио „Ритъм” при Младежки дом Велико Търново, ръководено също от нашия педагог Валя Атанасова. Всички ценители на балетното изкуство могат да се насладят на танцовия спектакъл на сцената на читалище „Напредък-1870”-гр. Лясковец в петък на 17 април от 19:00 часа.

На следващия ден – 18 април /събота/ от 17:00 часа ще започне празничния концерт,  с участието на гостуващите състави – „Танцово студио Дилейн” при 55-то СОУ „Петко Каравелов”, гр. София с ръководител Диана Джарова, Балетно студио „Буратино”, Пловдив с художествен ръководител Маша Иванова, Модерен балет „Етна”, гр. Г. Оряховица с балетен педагог Надя Стойчева, „Виргиния балет” – Велико Търново с худ. ръководител Виргиния Казарина, Школа по класически танци – Шумен, ръководена от Светла Денчева, Студио „Балет Бъчварова” при Общински детски комплекс-Варна с художествен ръководител Бистра Бъчварова и великотърновското Балетно студио „Ритъм” с худ. ръководител Валя Атанасова.

Балетният празник в Лясковец ще срещне 180 деца и юноши от 8 школи и студия и ще потопи в магията на красивите танци лясковската публика. През годините националната балетна среща придоби широка популярност и за да се насладят на изящното изкуство, в Лясковец пристигат гости от региона. В този празник са се включвали и танцьори от Скопие, Македония, традиционно не пропускат да участват съседите от Г. Оряховица и В. Търново, както и балетни формации от по-далечни градове като Габрово, Разград, Кубрат, Казанлък, Силистра, Шумен, Варна, Пловдив, София и др.

Организаторите канят на празника жители на Лясковец и общинските села, както и любители на изящното изкуство от съседни селища и региона.

loading...
Пътни строежи - Велико Търново