Още един концерт в Лясковец заплени публиката, представяйки фолклорното ни богатство

Публикувано на пт, 28 юни 2024
574 четения

Вечерта преди Петровден – официалният празник на град Лясковец, отново беше посветена на българския фолклор. Сцената беше предоставена на децата от Школата за народни инструменти „Потомци“, които озвучиха площада със своите изпълнения на гайда, кавал, гъдулка, тамбура, тъпан. Макар и млада, школата на инструменталистите, вече пише своята звездна история. Децата, с диригент Стефан Печикамъков трупат отличие след отличие и с успехите си прославят града ни. Смело можем да кажем, че са една от най-добрите школи в България, тъй като конкурсите и фестивалите, на които се явяват са на много високо ниво и в тях нашите таланти са винаги на призови места, редом до школи от големите областни градове. Инструменталистите ни се изявяват индивидуално по секции и възрастови групи, свирят и в дуети, триа, представят се и в камерна група и оркестрово. Само за последните няколко месеца имат много отличия от престижни фестивали в Нови пазар, Стара Загора, Гълъбово, Варна, Широка лъка и други – все национални форуми, с много участници от цялата страна, фестивали с име и широка популярност като „Орфеево изворче“, Националният фолклорен фестивал „Янко Петров“, „Диньо Маринов“, „Широка лъка пее и танцува“, Националният конкурс „Вълшебни ритми“ и редица други. Преди дни „Потомци“ се представиха и на Международния фестивал с дългогодишна история и утвърдено име „Раховче“, състоял се в съседна Горна Оряховица. Възпитаниците на ШНИ „Потомци“ са много често и гост-изпълнители в различни фолклорни фестивали и юбилейни чествания, като например последният по повод 130 години от създаването на читалище в село Градище, 15 години ТС „Лудо младо“ в Лясковец, 10 години от създаването на Фолклорен клуб „Българка“ към НЧ „Съединение-1888“, с. Драганово, 10 години Школа за народно пеене в Севлиево и редица други. Школата и нейни възпитаници са постоянни участници и в много благотворителни концерти в региона, което прави чест на техните преподаватели, че ги учат, освен да свирят съвършено, също и да бъдат добри хора. Гордост е и това, че в три поредни години ръководителят, преподавателите и децата реализират един уникален фестивал за инструментални изпълнители на българска народна музика, носещ името „Потомци“, който събира таланти от цяла България и жъне небивали успехи.

Децата за Петровден представиха пред лясковската публика своя богат репертоар, наученото през настоящата учебна година, както и изпълнения, които вече са спечелили през годините аплодисментите на публиката.

Повече от час свириха 11-те млади музиканти на „Потомци“ – Ния Илиева, Габриела Шумкова, Денислав Йосифов, Павлина Станчева, Михаела Тодорова, Вероника Атанасова, Никола Симеонов, Калоян Иванов, Росен Тонев, Иван Анев, Йоан Павлов. Под вещото ръководство на своя ръководител, децата зарадваха публиката на Лясковец с Калоферска ръченица, Право северняшко хоро, Дайчово, Матьово, Добруджански ръченик, Македонски ритми, Буенеци, Право веселяшко, Чичовата, Балканджийско хоро – пиеси от авторите Коста Колев, Стоян Пауров, Георги Андреев, Христофор Раданов, Ангел Добрев, Ангел Димитров и Стефан Печикамъков. На силата и красотата на българското фолклорно наследство на централния площад дойдоха да се насладят не само лясковчани, но и танцьори от съседна Горна Оряховица – клуб за народни хора „Балканика“, които увлякоха публиката в танци. Хорото водеше техният ръководите Петър Петърчев, а в него се включиха много желаещи да се веселят.

Поздрав към прекрасните деца и Стефан Печикамъков отправи кметът на Община Лясковец Васил Христов, който пожела на децата да са здрави, все така да ни радват, да носят отличия, за да продължаваме да се гордеем с тях. Упоритите и всеотдайни момичета и момчета поздрави и председателят на читалището Васил Русев.

loading...
Пътни строежи - Велико Търново