Осем заглавия гостуват на Царевец за „Сцена на вековете”

Публикувано на нд, 22 Апр. 2018
222 четения

Програмата на най-големия класически фестивал на открито у нас – III Летен сезон на българските оперни театри “Сцена на вековете“, беше представена официално във В. Търново. Музикалното събитие на крепостта „Царевец” стартира на 7 юли и ще продължи до 5 септември, а в афиша са включени 8 заглавия – балет, класическа опера, оперета и мюзикъл. Форумът ще се проведе под патронажа на министъра на културата Боил Банов, а негови организатори са ОАТ „Царевград Търнов” и Общината. Представители на балет “Арабеск”, великотърновския МДТ “Константин Кисимов” и оперите от Бургас, Варна и Русе презентираха своите спектакли в рамките на 15-ото Международно изложение „Културен туризъм”.

С класическото заглавие „Ромео и Жулиета” на 7 юли балет „Арабеск” ще открие третото издание на фестивала. Известната трупа за съвременен танц т.г. празнува 50-годишнина. Трупата е гостувала на Царевец с представление през 2010 г., а сега – 8 г. по-късно, се завръща най-новата си постановка, сподели хореографът Боряна Сечанова, артистичен директор на „Арабеск”.

Форумът продължава на 14 юли с операта „Мадам Бътерфлай“ от Джакомо Пучини в изпълнение на Държавна опера – Бургас. В ролята на Чо-чо-Сан ще се превъплъти звездата Йоана Железчева, а в тази на Сузуки – Адреана Николова. Пинкертон ще изиграе обичаният Калуди Калудов, а Шарплес – македонецът Марян Йовановски. Диригент на спектакъла е Иван Кожухаров, а режисьор – Александър Текелиев. Бургаската опера участва в „Сцена на вековете” и с операта „Аида”, а представлението ще бъде на 18 август. В ролята на Аида ще видим Йоана Железчева. Ще й партнират Ивайло Михайлов (тенор), Кирил Манолов (баритон), Даниела Дякова (мецосопрано) и Делян Славов (бас). Диригент е Маестро Иван Кожухаров.

От Театрално-музикален продуцентски център – Варна, също са подготвили две заглавия. На 21 юли те ще представят мюзикъла „Зоро” по музика на Джипси Кингс и Джон Камерън. На 11 август те ще изненадат търновци и гостите на града с операта „Джоконда” от Алмикаре Понкиели.  Романтичната драма ще донесе духът на Венеция на Царевец. С едно от най-играните и харесвани заглавия – мюзикълът „Криворазбраната цивилизация”, ще представи на 27 юли на откритата сцена на крепостта търновският театър. Спектакълът по музика на Дечо Таралежков и текст на Добри Войников се играе за първи път в България. След обичания телевизионен вариант на режисьора Хачо Бояджиев от 70-те години на миналия век, МДТ за първи път у нас поставя това заглавие в музикален вариант. “Музиката на Дечо Таралежков е писана специално за телевизионния мюзикъл и от тогава, вече близо 50 г., никой не е посягал към нея. Затова имахме голямо затруднение с намиране на нотния материал”, сподели директорът на театъра Васил Вълчев. Той отправи специална благодарност към съпругата на композитора Камелия Попова, която издирила и предоставила нотния материал на спектакъла на МДТ.

Държавна опера – Русе, ще участва с две заглавия на „Сцена на вековете”. Оперетата „Луд Гидия” от Парашкев Хаджиев ще бъде на 3 август. Вторият спектакъл, с който русенци ще закрият фестивала на 5 септември, е мюзикълът „Човекът от Ла Манча” с участието на Орлин Горанов и Мариан Бачев като Дон Кихот и Санчо Панса.

Златина ДИМИТРОВА

сн. Даниел ЙОРДАНОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново