Организират кръводарителска акция във В. Търново

Публикувано на нд, 19 мар. 2023
177 четения

Ротаракт клуб В. Търново и Отделението по трансфузионна хематология при МОБАЛ “Д-р Стефан Черкезов” организират съвместна кръводарителска акция. Тя ще се проведе на 25 март в интервала от 10,00 до 13,00 ч. на втория етаж в Mall В. Търново.
Кръводарител може да бъде всеки здрав човек на възраст между 18 и 60 години и с тегло над 50 кг. Също така трябва не трябва да са употребявали алкохол, упойващи вещества и хранителни добавки 24 часа преди даряването на кръв.
От кръвния център припомнят, че дареното количество се възстановява само за 24 часа, а качествено за три–четири седмици. Освен хуманен акт, кръводаряването е полезно за дарителите, тъй като стимулира процеса на обновяване на кръвните клетки и увеличава защитните сили на организъма.
Дарената кръв се използва за лечение при пациенти с остри кръвозагуби, причинени от травми, за лечение на тежки изгаряния, при планови и спешни хирургични и акушерски интервенции, при AB0 и Rh несъвместимост на майката и плода, за лечение на злокачествени заболявания, както и за поддържане живота на пациенти с различни кръвни заболявания.

loading...
Пътни строежи - Велико Търново