Обявиха бедствено положение в Свищов заради африканската чума по свинете

Публикувано на пн, 5 Авг. 2019
734 четения

Бедствено положение във връзка с ликвидиране на последствията от заболяването африканска чума по свинете обяви кметът на община Свищов Генчо Генчев. Извънредната мярка ще продължи до края на седмицата – 11 август, с възможност за удължаване.
Mиналата седмица в най-големия свинекомплекс в областта, намиращ се в село Българско Сливово, беше регистрирано ново огнище на заболяването. Това наложи да бъдат взети спешни мерки за умъртвяването на 17 500 животни във фермата.
Вече е подготвен теренът в землището на селото, където ще бъдат загробени умъртвените животни. За овладяване на кризисната ситуация в крайдунавската община ще разчитат на помощ и техника на военните от поделение 28 880 в Белене, заяви Генчо Генчев.
В областта вече започнаха проверките за отглеждане на домашни прасета от типа „заден двор“ след като изтече крайният срок за доброволното умъртвяване на животните, отглеждани в радиус от 20 км от двата индустриални свинекомплекса в Българско Сливово и Лясковец. Забраната за отглеждане на домашни свине важи за девет от десетте общини в областта с изключение на Елена. От Министерството на земеделието и храните обявиха, че стопаните, умъртвили доброволно животните, ще получат компенсация в размер на 300 лв.
Весела БАЙЧЕВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново