Община В. Търново планира ремонт на басейна в Детска градина „Соня“

Публикувано на чт, 30 Ное. 2023
270 четения

Община В. Търново планира да ремонтира басейна в Детска градина „Соня“. Това стана ясно по време на заседанието на местния парламент по повод питане на общинския съветник Момчил Иванов от групата на „Има такъв народ – ВМРО“. В изложението си той посочи, че спортът е изключително важен за децата и следва да бъдат насърчавани в тази посока от най-ранна възраст.
„Плуването в предучилищна възраст оказва положително и дълготрайно влияние върху организма на децата. Активните движения във водна среда стимулират физическото и психомоторното развитие. Тренировките по плуване намаляват стреса, развиват у децата смелост и самостоятелност и не на последно място са забавни за тях. Детска градина „Соня“ е единствената детска градина на територията на град В. Търново с изграден плувен басейн. В тази връзка са и въпросите ми – какво е състоянието на плувния басейн в ДГ „Соня“ към момента, и предвижда ли Общината да започнат тренировки по плуване в детската градина“, попита Момчил Иванов.
В отговора си кметът Даниел Панов заяви, че басейнът в детската градина е построен през 1972 г. Използван е 30 г. до затварянето му през 2002 г. „Плувният басейн е изцяло пригоден за деца от 3 до 6-годишна възраст, разделен е на две нива – за 3-4 годишни и 5-6-годишни деца. Към басейна са обособени съблекални за момчета и момичета, а входът е отделен от детската градина. За възстановяването на плувания басейн Общината е възложила през 2018 г. изготвяне на количествено-стойностна сметка и обследване, в които са посочени средствата, необходими за ремонта на съоръжението. Количествено-стойностната сметка е представена в Дирекция „Строителство и устройство на територията“ и е предложена за включване в Инвестиционната програма през 2020 г.“, заяви Даниел Панов. Той уточни, че във връзка с ограничителните мерки по време на пандемията от Covid-19 се е наложило преразглеждане на всички разходи по издръжката на образователните институции, което е довело до осуетяване на планирания ремонт. Кметът посочи, че е възложил да се актуализира количествено-стойностната сметка и се надява за подкрепа на тази идея за следващата бюджетна година, като ще се търси възможност за финансиране на ремонтните дейности по програми, които ще бъдат отворени през пролетта към Министерство на образованието.
Весела БАЙЧЕВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново