Община Лясковец предоставя безплатен интернет на осем обществени места

Публикувано на вт, 9 юни 2020
146 четения

DCIM100MEDIADJI_0070.JPG

Община Лясковец предоставя свободен достъп до висококачествен интернет на осем обществени места по инициативата WiFi4EU на Европейската комисия по споразумение за отпускане на безвъзмездни средства в рамките на механизма за свързване на Европа (МСЕ).

Община Лясковец беше сред първите класирани български общини – победители в Програмата WiFi4EU на Европейската комисия за изграждане на безплатни високоскоростни мрежи за безжичен достъп до интернет на обществени места. Ваучерът по WiFi4EU включва разходите за оборудване и инсталиране на Wi-Fi точки за достъп. Инициативата WiFi4EU е насочена в подкрепа на предоставянето на безплатен Wi-Fi достъп до висококачествен интернет на най-посещаваните обществени места в целия Европейски съюз: паркове, площади, обществени сгради и други. В рамките на инициативата бе закупено необходимото оборудване и изградена безжичната мрежа, включваща единадесет точки за достъп в осемте локации. Изпълнител на системата, осигуряваща Wi-Fi зоните е „А1 България” ЕАД.

Жителите и гостите на град Лясковец и общината могат да използват безплатната интернет връзка на осем обществени места. За град Лясковец това са детските площадки и горната част на Голям градски парк, Малък градски парк, пространството около Музей на гурбетчийското градинарство, спортната площадка към стадион „Михаил Алексиев”, спортната площадка на Квартал 5 /Черникова бара/ и пространството около откритата сцена в околностите на манастира „Св. Св. Петър и Павел”. Зони със свободен достъп до интернет са изградени и в две от съставните села на общината, а именно – в пространството около казаревското читалище „Земеделец-1899” и в парка на село Мерданя.

Потребителите, желаещи да използват интернет в тези зони се свързват към безжичната мрежа WiFi4EU чрез мобилното си устройство, след което трябва да потвърдят достъпа си на автоматично зареждащата се страница.

В следващите три години Община Лясковец има ангажимента за месечния абонамент за интернет и за поддръжката на оборудването, с цел предлагането на безплатен и високоскоростен безжичен интернет. Общата стойност на ваучера е 15 000 евро.

 

loading...
Пътни строежи - Велико Търново